Salata de pui cu tarhon

Tahini, o pasta preparata din seminte de susan macinate, este un ingredient favorit al bucatariilor din Orientul Mijlociu
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si gatit: 40 de minute

Ingrediente:

2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 300 g in total
360 ml bulion de pui sau de legume
1 legatura mica tarhon proaspat
1 lamaie mica
3 boabe piper negru
2 linguri tahini
1 andiva, circa 150 g
140 g frunze tinere de spanac
2 portocale
45 g fulgi de migdale prajite
sare si piper negru macinat

Preparare:

Se pun pieptii de pui intr-o cratita adanca, intr-un singur strat, si se toarna peste ei bulionul. Se smulg frunzele de tarhon de pe tulpini si se pun deoparte. Se zdrobesc usor tulpinile de tarhon cu un rulou, ca sa-si elibereze uleiurile aromate, si se adauga in cratita. Folosind un cutit de curatat legume, se preleveaza o fasie mica de coaja de lamaie si se adauga in cratita impreuna cu boabele de piper negru.

Se pune cratita pe foc, la flacara medie, si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, astfel ca lichidul sa fiarba incetisor, si se acopera cratita. Se gateste astfel 15 minute, pana cand carnea de pui este fiarta.
Se scot pieptii, folosind o spumiera, si se lasa sa se raceasca pe o farfurie. Se strecoara lichidul intr-un vas si se arunca tulpinile de tarhon, coaja de lamaie si boabele de piper. Se pune lichidul deoparte. Dupa ce puiul s-a racit, se taie carnea fasii mai groase.
Se pune tahini intr-un castron si se amesteca cu 4 linguri din lichidul pus deoparte, ca sa se obtina un dressing omogen si cremos. Daca acesta este un pic prea gros, se mai incorporeaza 1–2 linguri de lichid. Se stoarce lamaia si se amesteca sucul in dressing. Se toaca frunze de tarhon, cat sa faca 1 lingura de tocatura, si se adauga in dressing, impreuna cu sare si piper, dupa gust.
Se taie andiva transversal, pe diagonala, in felii de 1 cm grosime. Se aranjeaza cicoarea si spanacul intr-un castron mare de salata.
Se descojesc portocalele, apoi se taie felii, printre membrane. Se presara feliutele peste frunzele din salata, apoi se presara fulgii de migdale. Se asaza fasiile de carne deasupra, iar peste ele se toarna, cu o lingura, dressingul de tahini si tarhon. Se serveste imediat.

O idee:

• Pentru a prepara o salata de pui orientala, fierbeti pieptii de pui in bulion aromat cu 3 fe-lii subtiri de radacina proaspata de ghimbir si cu 3 boabe de piper negru. Amestecati intr-un castron mare de salata 150 g varza chinezeasca taiata fideluta, 100 g salata cos taiata bucatele si 50 g nasturel; aranjati feliile de piept deasupra si presarati-le cu 3 kiwi, descojite si taiate cubulete. Pentru dressing, amestecati 2 linguri tahini, 1 catel de usturoi pisat, 1 lingurita radacina proaspata de ghimbir tocata marunt, coaja rasa si sucul de la 1 lamaie, 1 lingura sos de soia light, 1 praf de „cinci condimente“ si 3–4 linguri de lichid in care au fiert pieptii. Se toarna dressingul peste salata, se presara cu 2 linguri seminte de susan si se serveste cu paini pitta calde.

Avantaje:

• Carnea de pui este o excelenta sursa de proteine si de vitamine din grupul B. Indepartarea pielii reduce considerabil continutul de grasimi, caci cea mai mare parte a grasimii de pui este situata direct sub piele.
• Andivele erau folosite de vechii egipteni, greci si romani, atat pentru uz medical, cat si pentru gatit. Se credea ca stimuleaza sucurile digestive si ca intaresc ficatul.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
233
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza