Salata de naut cu pitta

Aceasta reteta se bazeaza pe fattoush, salata atat de populara in Liban si Siria, si este un fel principal mai mult decat satisfacator
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

4 paini pitta cu susan
2 cutii naut, circa 410 g fiecare, scurs si spalat
1/2 castravete taiat cubulete
4 rosii mari, circa 900 g in total, tocate
6 cepe verzi tocate
55 g masline negre fara samburi, preferabil varietatea Kalamata
fire de menta proaspata pentru ornat

Dressing tapenade:
2 linguri ulei de masline extra virgin
1 lingura otet balsamic
2 lingurite tapenade
1 lingura menta proaspata, tocata
piper

Preparare:

Se incalzeste grillul. Se despica painile pitta in jumatate, cu un cutit ascutit. Se prajesc sub grill pana se fac aurii si crocante, intorcandu-le o data, apoi se lasa sa se raceasca. Se rup bucatele.

Se pun nautul, castravetele, rosiile, ceapa verde si maslinele intr-un castron. Pentru dressing, se amesteca uleiul de masline, otetul, sosul tapenade, menta si piperul. Se stropesc vegetalele cu acest dressing si se amesteca bine.
Chiar inainte de a servi salata, se adauga bucatelele de pitta si se amesteca. Se serveste salata ornata cu fire de menta proaspata.

Cateva idei:

• Daca nu gasiti paine pitta cu susan, se poate folosi paine pitta simpla sau integrala.
• In loc sa adaugati in salata bucatele de paine pitta, incercati crutoane de mamaliga. In 750 ml bulion de legume clocotit se adauga 160 g ma-lai instant, in flux continuu, amestecand perma-nent. Fierbeti 4–5 minute, sau conform instruc-tiunilor de pe ambalaj, pana ce mixtura este groasa si se desprinde de marginile vasului. Adaugati 15 g parmezan proaspat ras, 3 linguri coriandru proaspat tocat, sare si piper dupa gust. Intindeti rapid mamaliga pe o tava de copt de 18 x 28 cm si lasati-o sa se raceasca 30 de minute, pana se intareste. Intoarceti-o si taiati-o cubulete de 1 cm. Intindeti crutoanele de mamaliga pe o folie de aluminiu, peste gratarul cuptorului, si coaceti-le 5–8 minute sub grillul incins moderat, intorcandu-le de cateva ori. Adaugati doua treimi din crutoane in salata si amestecati bine. Presarati restul de crutoane deasupra salatei si serviti-o.
• Preparati o salata de naut cu vinete, deli-cioasa cu pitta sau cu crutoane de mamaliga. Taiati 340 g vanata in cubulete de 1 cm si prajiti-le incet in 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 5 minute. Adaugati 1 lingurita se-minte de chimion si continuati prajitul pana ce cubuletele de vanata sunt rumenite si fragede. Rasturnati-le intr-un castron si amestecati-le cu 3 cutii de naut, circa 410 g fiecare, scurs si clatit, 1 ceapa rosie feliata subtire, 170 g frun-ze tinere de spanac si 1 ardei gras galben, feliat. Pentru dressing, amestecati 1 lingura ulei de masline extra virgin, 2 lingurite suc de lamaie, 2 linguri coriandru tocat si piper.

Avantaje:

• Desi maslinele au un continut relativ ridicat de grasimi, majoritatea lor sunt nesaturate, acestea fiind tipul de grasimi considerat cel mai sanatos si care poate fi inclus in dieta noastra.
• Atat partea verde, cat si cea alba de la cepele verzi se pot manca. Utilizand partea verde – frunzele – se mareste cantitatea de beta-caroten care este consumata.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
160
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza