Salata de hering marinat

O metoda de a gati heringul sarat si afumat intr-un vas inalt cu apa clocotita pastreaza carnea suculenta si elimina mirosul puternic

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 30 de minute, plus 24 de ore pentru marinare

Ingrediente:

4 heringi sarati si afumati, circa 170 g fiecare
2 si 1/2 linguri de ulei de masline extravirgin
2 linguri de otet de mere
1 ceapa mica, tocata marunt
1 foaie de dafin
200 g frunze tinere de spanac
150 g castraveti, taiati cubulete
1 morcov mare, ras
3 cepe verzi, feliate subtire
1 mar de desert, rosu si crocant
2 linguri de patrunjel tocat
1 lingura de hasmatuchi tocat
1 lingura de marar proaspat, tocat
sare si piper

Preparare:

Pentru a gati heringii, li se indeparteaza capetele, iar corpurile se pun intr-un vas inalt, termorezistent, cu cozile in sus. Se toarna peste heringi apa clocotita, cat sa-i acopere. Se lasa 5-8 minute, sau pana ce carnea se desprinde usor. Se foloseste un cleste de bucatarie pentru a scoate pestii din lichid, dupa care se sterg prin tamponare cu servete de hartie. Se lasa sa se raceasca.

Intre timp, se prepara marinata. Se amesteca intr-un vas nemetalic 2 linguri de ulei, otetul si foaia de dafin.

Indata ce pestii s-au racit cat sa poata fi manuiti, se rupe carnea in bucatele, iar pielea si oasele se arunca. Se adauga fulgii de peste in marinata, amestecand cu grija. Se pune deoparte, pana cand preparatul se raceste complet, apoi se acopera si se baga la frigider, unde se lasa 24 de ore.

Pentru salata, se pun frunzele de spanac intr-un castron si se adauga castravetii, morcovul si ceapa verde. Se curata marul, se taie cubulete si se inglobeaza si acesta. Se amesteca toate ingredientele cu grija.

Se scoate foaia de dafin din marinata. Se adauga heringii si lichidul in care au stat ingredientele salatei si se amesteca. Se pun si patrunjelul, hasmatuchiul, mararul, si se amesteca din nou. Dupa ce se asezoneaza cu sare si piper, se stropeste totul cu restul de 1/2 lingura de ulei. Se serveste salata imediat.

Cateva idei:

• Pentru ca salata sa fie mai substantiala si pentru a mari continutul de carbohidrati cu amidon, adaugati cativa cartofi. Fierbeti 500 g cartofi noi pana ce se inmoaie. Scurgeti-i si lasati-i sa se raceasca atat cat sa-i puteti manui, apoi taiati-i in cubulete. Adaugati la marinata 1/2 lingura de mustar cu boabe. Puneti si cartofii la marinat.
• Se pot intrebuinta frunze de nasturel sau de rucola – ori un amestec din cele doua – in locul spanacului.

Avantaje:

• Heringii despicati, putin sarati si apoi afumati la rece se mai cheama si kipperi. Constituie o buna sursa de vitamina B12, necesara pentru formarea globulelor rosii si functionarea sistemului nervos.
• Merele contin o cantitate importanta de vitamina C si fibre solubile. Cercetarile au aratat ca ele sunt benefice si pentru sanatatea orala, prevenind aparitia gingivitelor.
• Hasmatuchi e o planta erbacee cunoscuta inca din timpul romanilor. Populara mai ales in bucataria frantuzeasca, aceasta este folosita pentru a da aroma supelor si sosurilor. Ca si alte verdeturi, hasmatuchi stimuleaza procesul digestiv.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
233
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza