Salata de fenicul si fasole

Gustul placut, de anason, al feniculului se combina cu cele de fasole flageolet, masline, sunca si portocale

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

1 portocala mica, coaja rasa si sucul
1 lingurita mustar cu boabe
1 1/2 lingura ulei de masline extravirgin
1 catel de usturoi pisat
1 cutie fasole flageolet, circa 400 g, scursa si spalata
75 g masline verzi curatate de samburi
1 bulb mare de fenicul, circa 340 g, feliat
150 g pastai de fasole verde taiate in jumatate
2 dovlecei, circa 250 g in total, taiati rondele
6 felii subtiri de sunca de Parma, circa 85 g in total, curatate de grasime si taiate in jumatate
sare si piper

Preparare:

Se amesteca intr-un platou adanc, termorezistent, sucul si coaja rasa de portocala, mustarul, uleiul de masline si usturoiul. Se adauga fasolea flageolet si maslinele si se amesteca bine. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust, apoi se pune vasul deoparte cat timp se prepara restul salatei.

Se da in clocot o oala cu apa sarata, se adauga feniculul si fasolea verde si se fierb 1 minut. Se adauga dovleceii si se fierb 3–4 minute, pana ce toate vegetalele sunt fragede. Intre timp, se incinge grillul cuptorului.

Se scurg vegetalele si se amesteca cu mixtura de fasole flageolet si masline, in vasul termorezistent. Se aranjeaza deasupra feliutele de sunca de Parma, iar vasul se pune sub grill si se lasa 1–2 minute, doar cat sa se incalzeasca sunca. Se serveste salata imediat.

O idee:

• Pentru a prepara o salata de ardei si fasole cannellini cu fasii de omleta, amestecati intr-un castron 1 catel de usturoi pisat, 1 salota tocata marunt, 2 linguri ulei de masline extra-virgin, 1 lingurita otet balsamic, 2 linguri busuioc proaspat taiat fasiute si sare si piper, dupa gust. Adaugati apoi 2 ardei grasi rosii, curatati de seminte si tocati, 1 cutie fasole cannellini, circa 400 g, scursa si spalata, si 75 g masline negre, curatate de samburi. Fierbeti 115 g fasole verde in apa clocotita, timp de 4 minute, dupa care scurgeti-o si raciti-o sub jet de apa rece; adaugati fasolea verde in castron. Bateti 3 oua cu 3 linguri apa, dupa care incorporati 2 linguri busuioc taiat fasiute si 2 linguri chives proaspat tocat. Incingeti 1 lingura ulei de masline extravirgin intr-o tigaie teflonata de 20 cm diametru, turnati in ea mixtura de oua si gatiti-le 2–3 minute, pana ce omleta se incheaga, ridicand marginile astfel ca oul lichid sa poata ajunge in contact cu tigaia. Taiati omleta fasii si puneti-le peste salata. Serviti imediat.

Avantaje:

• Bulbii de fenicul au fost cultivati mai intai de egipteni. Ei ofera cantitati folositoare de potasiu si folati, ca si de fitoestrogen, un hormon ce se formeaza in mod natural in plante si care protejeaza impotriva cancerului la san.
• Sunca de Parma este cea mai cunoscuta varietate de prosciutto (cuvantul italian pentru sunca) sarat si uscat la aer. Este foarte slaba, daca se indeparteaza grasimea vizibila, si are un gust minunat.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
135
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza