Salata de cruditati cu tofu

O salata originala, cu orez brun, vegetale crocante, fructe proaspete si uscate si un dressing fara grasimi

 

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 50 de minute, plus racirea

Ingrediente:

200 g orez brun cu bob lung
125 g ridichi feliate
1 morcov mare taiat fasiute subtiri
2 cepe verzi tocate
1 para Nashi curatata de coaja si cotor, taiata bucatele
55 g stafide
4 linguri coriandru proaspat, tocat

Dressing cu tofu

125 g tofu taiat bucatele
2 lingurite mustar de Dijon
1 lingura otet de vin alb
1 catel de usturoi pisat
3 linguri suc de portocale
sare si piper

Preparare:

Se pune orezul intro oala, se adauga 600 ml apa si se da in clocot. Se acopera si se fierbe foarte incet 30–40 de minute, sau pana cand orezul este fraged si a absorbit toata apa. Se ia orezul de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Cat timp se raceste orezul, se prepara dressingul. Se pune tofu intr-un blender sau procesor, se adauga mustarul, otetul, usturoiul si sucul de portocale si se proceseaza pana se obtine un amestec uniform. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa preferinta.

Se toarna dressingul de tofu intr-un castron mare. Se adauga ridichile, morcovul, ceapa verde, para, stafidele si coriandrul si se amesteca; apoi se adauga orezul si se incorporeaza cu grija. Se serveste salata la temperatura camerei sau putin racita.

Cateva idei:

• In loc de para Nashi, puteti folosi o para de desert, caz in care nu mai este nevoie sa o curatati de coaja.
• Pentru a prepara o salata cu orez, portocale si dovlecei, folositi orez alb cu bob lung in locul celui brun; acesta are nevoie doar de 500 ml de apa si de 10–15 minute de fierbere. Preparati sosul de tofu ca in reteta principala, adaugand coaja rasa de la 1/2 portocala. Amestecati feliutele curatate si maruntite de la 1 portocala mare, 2 tije de telina, 1 ardei gras rosu, 3 dovlecei tineri, feliati, si 2 linguri chives tocat, apoi se incorporeaza orezul.

Avantaje:

• Tofu este bogat in proteine, dar sarac in grasimi. Este bogat si in fier si vitamine B si este o sursa folositoare de calciu.
• Ca multe alte ingrediente de salata, ridichile sunt o sursa folositoare de vitamina C si saraca in calorii. Un ulei asemanator celui din mustar, prezent in componenta lor, da ridichilor gustul usor picant.
• Perele asiatice Nashi sunt fructe mari, de culoare galbena, cu miez crocant si aromat si au un gust mai curand asemanator cu cel al merelor. Sunt o sursa utila de vitamina C.

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza