Salata de creveti si pepene

Combina crevetii cu fructe colorate si zemoase si amesteca totul cu un dressing de menta proaspata

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute, plus cel putin 30 de minute pentru marinare

Ingrediente:

400 g creveti („tiger prawns“), gatiti, decorticati
1 mango, circa 600 g
1/4 pepene galben, circa 340 g, taiat cubulete
8 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g frunze de rucola
1/4 castravete, feliat
sare si piper
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Dressing cu menta si miere:

2 linguri de ulei de masline extravirgin
zeama de la 1 lamaie
1 lingura de miere
2 linguri de menta proaspata, tocata

Preparare:

Se amesteca toate ingredientele pentru dressing intr-un castron incapator si se asezoneaza dupa gust. Se adauga crevetii, dupa care se acopera si se lasa la marinat, in frigider, intre 30 de minute si o ora.

Se despica in doua fructul de mango, pe lungime, si i se extrage cu grija samburele. Se taie pe doua directii fiecare jumatate a fructului, obtinandu-se cubulete, apoi se desprind cubuletele de pe coaja.

Se scot crevetii din frigider. Se adauga bucatile de mango, pepenele si rosiile cherry, si se amesteca atent. Se aranjeaza frunzele de rucola si feliile de castravete de-a lungul marginilor unui platou putin adanc, iar in centru se pune salata de creveti. Se orneaza cu firisoare de menta si se serveste.

Cateva idei:

• Folositi un amestec de fructe de mare in locul crevetilor. O alta idee ar fi sa luati betisoare de crab, pe care le veti taia in jumatate.
• Pentru a da o nota picanta salatei, amestecati in dressing 15 g radacina proaspata de ghimbir, taiata in fasiute foarte subtiri.
• In loc de mango si pepene, se pot utiliza alte fructe. Combinatii bune pot fi nectarine tocate cu boabe de struguri albi, fara samburi, taiate in jumatate, sau felioare de kiwi alaturi de cubulete de ananas proaspat.
• Pentru a varia dressingul, puteti folosi sucul de la 1/2 portocala in locul celui de lamaie si 2 linguri de coriandru proaspat, tocat, in locul firisoarelor de menta.
• Pentru o prezentare atragatoare, serviti salata in coaja unor jumatati de pepene galben.

Avantaje:

• Fructele de mango proaspete reprezinta o sursa excelenta de beta-caroten, pe care organismul il converteste in vitamina A, un important antioxidant. Cantitatea de beta-caroten variaza in functie de gradul de coacere al fructului, nivelurile situandu-se intre 300 si 3 000 mcg la 100 g de miez crud de mango.
• Pepenii au un continut de apa extrem de ridicat – in jur de 90% –, ceea ce ii face sa fie foarte racoritori. Varietatile cu miezul portocaliu, cum este Charentais, contin de asemenea beta-caroten.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
85
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza