Salata de broccoli cu arpacas

Arpacasul, cu gustul lui de nuca si cu textura ferma, constituie o variatie interesanta in salate cu proteine

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 50 de minute, plus racirea

Ingrediente:

150 g arpacas
200 g broccoli, inflorescente mici
3 dovlecei, taiati in rondele mai groase
100 g pastai de mazare, taiate in jumatate
55 g caise uscate, feliate subtire
30 g seminte de dovleac
sare si piper

Dressing picant de rosii:

3 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingura de pasta de rosii
sucul de la 1 limeta
2 lingurite de chimen, macinat
cateva picaturi de sos Tabasco
1 catel de usturoi, pisat
2 linguri de coriandru proaspat, tocat, sau de patrunjel

Preparare:

Se spala arpacasul in una-doua ape – acest lucru se face intr-un castron, rotind boabele cu degetele si varsand apa tulbure. Se scurge arpacasul printr-o strecuratoare, apoi se pune intr-o oala, in care se toarna 750 ml de apa rece. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se acopera oala. Se fierbe arpacasul foarte incet timp de 30 de minute, sau pana cand cea mai mare parte a apei a fost absorbita (boabele trebuie sa fie inca ferme). Se scurge bine.

Cat timp fierbe arpacasul, se da in clocot apa dintr-o a doua oala. Se pun inauntru broccoli, dovleceii si mazarea, apoi se da din nou in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierb legumele 3-4 minute, sau pana cand incep sa se fragezeasca, dar sunt inca crocante. Se scurg si se clatesc sub un jet de apa rece.

Se combina ingredientele pentru dressing intr-un castron mare. Se adauga caisele uscate si se amesteca. Se pune dressingul laolalta cu arpacasul si legumele, amestecand bine, pentru ca ultimele sa se imbibe cu sos. Se asezoneaza, dupa care se lasa salata sa stea, pana cand ramane doar calduta.

Se adauga semintele de dovleac chiar inainte de a servi salata, calda sau rece. Painea cu bicarbonat de sodiu (paine soda) sau cea integrala o pot insoti de minune.

Cateva idei:

• Se poate inlocui arpacasul cu bulgur de grau. Se lasa la inmuiat in multa apa rece, timp de 15 minute, dupa care se scurge printr-o sita. Se rastoarna pe un prosop curat, care se strange in jurul lui pentru a retine excesul de apa. Bulgurul inmuiat nu mai trebuie fiert.
• Se pot folosi legume congelate in locul celor proaspete – luati unul dintre amestecurile disponibile pe piata, cum e cel de legume de vara, cu mazare, porumb, ardei gras rosu si morcovi tineri. Se fierb legumele congelate 5 minute in apa clocotita, apoi se scurg bine.
• Se inlocuiesc semintele de dovleac cu seminte prajite de floarea-soarelui; se pot folosi si alune sau nuci caju, prajite si tocate mare.
• In locul arpacasului, se poate incerca reteta cu alte cereale – de pilda, quinoa, hrisca sau cuscus. Acestea se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.

Avantaje:

• Ca majoritatea cerealelor, arpacasul se constituie intr-o excelenta sursa de carbohidrati cu amidon. Are, de asemenea, un continut scazut de grasimi.
• Broccoli este o buna sursa de beta-caroten si de vitamine C si E. Mai contine B6, niacina si folati.
• Caisele uscate aduc vitamina A (provenita din beta-caroten).

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
209
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza