Salata cu vita si papaya

Papaya dulce si suculenta insotita de verdeata crocanta si aromata este o combinatie din bucataria thailandeza
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 35 de minute

Ingrediente:

2 bucati de muschi de vita, circa 450 g in total, curatate de grasime
250 g orez jasmine
1,2 litri bulion de pui
4 frunze proaspete de chitra zdrobite
2 linguri ulei de floarea-soarelui
2 fructe de papaya, bine coapte, decojite, curatate de seminte si feliate
1/2 castravete, taiat in jumatate pe lungime, curatat de seminte si feliat
20 de frunze proaspete de menta taiate fasiute
15 g frunze proaspete de coriandru tocate
1 ceapa rosie feliata subtire
2 salate verzi mici

Dressing thailandez de chitra:
2 linguri ulei de floarea-soarelui
1 lingura miere
1 chitra, sucul si coaja rasa
2 linguri sos thailandez de peste
2 linguri sos de soia light
1 ardei iute proaspat, sau dupa gust, curatat     de seminte si tocat marunt
2 catei de usturoi zdrobiti
Pentru garnisit:
2 linguri alune prajite tocate grosier
cateva fire de menta proaspata

Preparare:

Se prepara mai intai dressingul. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mic. Se pun 3 linguri de mixtura peste carne, care se lasa la marinat cat timp se gateste orezul. Restul dressingului se pune deoparte.

Se pune orezul intr-o oala, impreuna cu bulionul si frunzele de chitra. Se da in clocot, apoi se acopera oala si se fierbe orezul incet, timp de 10 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce se face fraged.
Cat timp se gateste orezul, se sterge carnea cu prosoape de hartie. Se incinge un gratar de fonta sau o tigaie teflonata, la foc iute. Se unge cu ulei, apoi se adauga carnea si se prajeste 2 1/2 minute pe fiecare parte. Carnea va fi in sange. Prajiti-o mai mult daca o preferati mai bine facuta. Se scoate carnea pe un fund de tocat si se lasa la odihna cateva minute.
Se pun papaya, castravetele, menta, coriandrul si ceapa rosie intr-un castron. Se adauga 2 linguri din dressingul ramas si se amesteca usor.
5Se scurge orezul cat mai bine si se imparte pe farfuriile individuale. Se aranjeaza frunzele de salata verde pe farfurii, iar peste ele se pune salata de papaya. Se taie carnea fasiute, se aranjeaza peste salata, iar peste ea se toarna restul de dressing. Se orneaza cu alune si fire de menta. Se serveste la temperatura camerei.

Cateva idei:

• Se poate folosi coaja rasa de la o chitra in locul frunzelor de chitra.
• Ca sa preparati un dressing de curry rosu thailandez si de portocale, amestecati 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 linguri sos de soia light, 1 lingura zahar brun, 1 lingurita pasta rosie de curry thailandeza, coaja rasa de la 1/2 portocala si 3 linguri suc de portocale.
• Preparati o salata thailandeza cu carne de miel. Se foloseste pulpa slaba de miel in loc de carne de vita, si dressingul de curry rosu thailandez si de portocale (vezi stanga). Inainte de a gati carnea de miel, se pun pe gratar 2 ardei grasi curatati de seminte si taiati in sferturi, cu partea cu coaja, in jos; se frig 4 minute, pana se rumenesc. Se racesc, se curata de coaja si se toaca. In loc de salata de papaya, se amesteca ardeii grasi cu 400 g de rosii cherry taiate in jumatate, 100 g muguri de fasole si 2 dovlecei feliati foarte subtire.

Avantaje:

• Carnea de vita este o excelenta sursa de zinc si una folositoare de fier. Fierul din carnea rosie este absorbit mai usor de organism decat cel din legume.
• Papaya este o buna sursa de vitamina A (de la beta-carotenul pe care-l contine), necesara sanatatii ochilor. Acest fruct tropical joaca un rol esential in prevenirea orbirii in multe parti ale globului unde celelalte alimente care contin vitamina A (lapte, branza, unt, galbenus de ou) nu fac parte din dieta zilnica. Papaya mai ofera si o cantitate importanta de vitamina C si de magneziu micromineral.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
165
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza