Salata cu porumb si grau integral

Amesteca porumb dulce, fript sub grill, nuci prajite in cuptor si legume crocante, intr-un dressing parfumat, de portocale
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare si de gatit: 35 de minute, plus racirea

Ingrediente:

300 g grau integral prefiert
1 foaie de dafin
2 stiuleti de porumb
1/2 lingura ulei de floarea-soarelui
75 g nuci sfaramate
1 ardei gras rosu, taiat fasii
115 g ciupercute feliate
1/2 castravete taiat bucatele
1 lingura menta proaspata, tocata
1 ou fiert tare, taiat rondele
sare si piper
fire de menta proaspata, pentru ornat
Dressing de nuci si portocale
1 lingurita mustar de Dijon
1/2 lingurita coaja de portocala, rasa foarte fin
1 lingura suc de portocala
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 lingura ulei de nuca

Preparare:

Se pun 900 ml de apa intr-o oala si se dau in clocot. Se adauga boabele de grau si foaia de dafin. Se fierb incet 15–20 de minute, pana ce graul este fraged si tot lichidul a fost absorbit. Se arunca foaia de dafin si se pune graul intr-un castron mare.

Cat timp se fierbe graul, se incalzeste grillul, la moderat-tare. Se ung uniform stiuletii de porumb cu ulei de floarea-soarelui, apoi se asaza pe gratarul cuptorului. Se coc circa 10 minute, intorcandu-i frecvent, pana ce boabele sunt fragede si incep sa se rumeneasca. Se pun deoparte si se lasa sa se raceasca putin.
In acest timp, se pun nucile pe o tava de copt. Se prajesc sub grill 2–3 minute, sau pana se rumenesc putin, intorcandu-le frecvent, caci se pot arde cu usurinta.
Cand porumbul este indeajuns de rece ca sa poata fi manuit, se taie boabele de pe cocean cu un cutit ascutit. Se adauga boabele de porumb la graul din castron.
Pentru a prepara dressingul, se amesteca mustarul, coaja si sucul de portocala, uleiul de floarea-soarelui si cel de nuca. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se stropeste amestecul de boabe din castron cu dressingul si apoi se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca.
Se adauga in castron ardeiul gras, ciupercutele, castravetele, menta si nucile prajite si se amesteca cu grija. Se gusta si se potriveste de sare si piper, daca este nevoie. Se serveste salata la temperatura camerei, garnisita cu feliute de ou si fire de menta.

Avantaje:

• Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de vitamina B si E. Sunt si o sursa buna de minerale esentiale ca fier, seleniu si zinc.
• Uleiurile polinesaturate, ca uleiul de floarea-soarelui, contin cantitati mari de vitamina E, care previne rancezirea uleiului. In organism, vitamina E protejeaza membranele celulelor de activitatea radicalilor liberi.
• Nucile aduc cantitati folositoare de vitamina E, multe dintre vitaminele grupului B si potasiu.

Cateva idei:

• Daca nu aveti grau prefiert, muiati boabele de grau obisnuit in apa rece, timp de 3–4 ore, sau peste noapte. A doua zi, se scurg si se spala, apoi se pun in oala cu 1,4 litri apa rece. Dati in clocot si fierbeti incet 1 1/2 ore, sau pana cand graul este fraged si apa a fost absorbita, amestecand ocazional.
• Pentru o salata de arpacas si oua, incingeti 2 lingurite ulei de floarea-soarelui intr-o oala mare, adaugati 300 g arpacas si 1 catel de usturoi pisat; caliti-le la foc potrivit 1 minut. Adaugati o foaie de dafin si 1,2 litri bulion de legume fierbinte. Dati in clocot, apoi micsorati flacara si fierbeti incet 35–40 de minute, sau pana cand arpacasul este fraged. Scurgeti excesul de lichid, puneti arpacasul intr-un castron si lasati sa se raceasca. Amestecati 170 g florete de broccoli, 1 ardei gras galben, curatat de seminte si taiat fasiute, si 1 legatura de ceapa verde tocata. Pentru dressing, amestecati 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingurita ulei de susan, 2 lingurite otet de vin, 2 lingurite sos de soia, sucul stors de la o bucata de 2,5 cm de ghimbir proaspat ras si piper, dupa gust. Stropiti salata cu dressingul. Adaugati 55 g seminte prajite de floarea-soarelui si 15 g seminte de susan prajite. Puneti apoi, amestecand cu grija, 4 oua fierte tare, taiate feliute, chiar inainte de a servi salata la temperatura camerei.
</p>
Vote it up
102
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza