Salata cu branza si paine

Inspirata de salata italiana panzanella, aceasta reteta combina cubulete de paine, aromate cu usturoi, cu rosii dulci si legume
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: circa 20 de minute

Ingrediente:

2 chifle ciabatta sau 1 bagheta mica
2 catei de usturoi, taiati in jumatate
1 ou rascopt
1 lingurita de mustar de Dijon
1 lingura de zeama de lamaie
150 g iaurt cu continut scazut de grasimi
75 g branza Gruyère
50 g parmezan
1 salata cos sau 2 inimi de salata romana, taiate la dimensiunea unei imbucaturi
2 rosii mari sau 4 rosii prunisoare, descojite (optional) si taiate la dimensiunea unei imbucaturi
1 legatura de ceapa verde, felioare subtiri
1 bulb mic de fenicul, feliat subtire
sare si piper

Preparare:

Se incinge grillul. Se taie chiflele sau painea orizontal, in jumatate, si se prajesc putin pe ambele parti. Cu partea taiata a cateilor de usturoi, se freaca fetele prajite ale painii. (Cateii de usturoi se pastreaza.) Se taie painea in cubulete de dimensiunea unei imbucaturi si se lasa deoparte.

Se separa galbenusul de albusul oului fiert. Se toaca albusul si se pune deoparte. Se sfarama galbenusul impreuna cu mustarul intr-un castronel, dupa care se incorporeaza treptat zeama de lamaie si iaurtul, si se asezoneaza dupa gust. Se amesteca pana ce se obtine un dressing omogen.
Folosind un descojitor de legume, se taie carlionti fini, sau feliute subtiri, de branza Gruyère si de parmezan.
Se freaca interiorul unui castron de salata cu usturoiul pastrat, dupa care acesta se arunca. Se rastoarna salata in castron si se inglobeaza rosiile, ceapa verde si feniculul.
Se adauga dressingul si se amesteca. Se presara deasupra albusul de ou maruntit, cubuletele de paine si branzeturile. Se amesteca cu grija. Se serveste imediat, inainte ca painea sa inceapa sa se inmoaie.

Cateva idei:

• Se pot folosi o capatana de varza chinezeasca (circa 400-450 g) si 200 g salata iceberg, in loc de salata cos si romana. Varza si salata se toaca fideluta si se amesteca.
• Se inlocuiesc branza Gruyère si parmezanul cu 170 g branza feta, faramitata, si se adauga cateva masline negre, curatate de samburi si tocate. Nu se mai prepara dressingul; se serveste salata cu felioare de lamaie si piper negru, macinat, presarat deasupra.
• Branza haloumi fripta pe gratar e excelenta cu o astfel de salata. Se taie in felii destul de groase, care se pun intr-un vas termorezistent si se gatesc sub grillul incins, intorcandu-le o singura data, pana ce devin aurii. Se astern peste portiile individuale de salata (preparata fara Gruyère si parmezan). Si aceasta salata se serveste imediat.

Avantaje:

• Traditionala combinatie de branza si rosii este o delicioasa sursa de proteine, vitamine si minerale.
• Pe langa calciu, branza Gruyère constituie si o buna sursa de zinc, un mineral esential pentru procesul de cicatrizare a ranilor.
• Fitoterapeutii afirma ca feniculul ajuta tranzitul digestiv si combate flatulenta. Mai contine fitoestrogeni; de asemenea, este o sursa importanta de potasiu.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza