Salata calda de cartofi

Prepara cartofii noi, copti in coaja, cu telina crocanta, ceapa verde si nuci si serveste-i calzi ca o reteta de post
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 10-20 de minute
Timp de gatit: 20-25 de minute

Ingrediente:
450 g cartofi noi, mici
50 g bucatele de nuca
3 tulpini de telina, taiate rondele subtiri
6 cepe verzi, taiate rondele subtiri
4 linguri de patrunjel, tocat
frunze de patrunjel proaspat, pentru ornat

Dressing cu ulei de nuca si otet balsamic:
2 linguri de ulei de nuca
1 lingura de otet balsamic
1 catel de usturoi, pisat (optional)
un praf de zahar
sare si piper

Preparare:

Se taie cartofii mai mari in jumatate. Se pun, toti, intr-o oala, se acopera cu apa fiarta si se dau intr-un clocot. Se micsoreaza flacara si se fierb 15-20 de minute, sau pana cand cartofii incep sa se fragezeasca.

Intre timp, se prepara dressingul: se amesteca uleiul, otetul, usturoiul, zaharul, sarea si piperul.
Se scurg cartofii si se pun intr-un castron. Se adauga nuca, telina, ceapa verde si patrunjelul tocat. Se toarna deasupra dressingul si se amesteca ingredientele cu grija. Se lasa salata sa se raceasca putin, cat sa fie doar calduta, apoi se serveste, ornata cu patrunjel.

Cateva idei:

• Se poate folosi topinambur (nap porcesc) in loc de cartofi noi. Se curata napii de coaja, sau se razuie bine, dupa preferinta, si se pun imediat intr-o oala cu apa, cu o feliuta de lamaie sau cu putina zeama de lamaie, pentru a evita decolorarea lor. In continuare, se gatesc in acelasi mod.
• Pentru un gust mai picant, se adauga 55 g de frunze de nasturel sau de rucola. In loc de patrunjel, poate fi folosit coriandru proaspat.
• Se inlocuieste jumatate din cantitatea de cartofi cu o cantitate egala de alte radacinoase, cum sunt morcovii tineri si/sau napii tineri. Se gatesc similar.
• Se pot utiliza si alte uleiuri in locul celui de nuca – incercati uleiul de alune, de arahide sau de seminte de dovleac. Pentru a obtine un dressing mai cremos, se folosesc 4 linguri de smantana in loc de ulei.

Avantaje:

• Telina aduce potasiu, un mineral important pentru restabilirea echilibrului de fluide din organism, ajutand astfel la prevenirea hipertensiunii arteriale.
• Cartofii reprezinta o sursa bine-cunoscuta de carbohidrati cu amidon, fiind prezenti adesea in alimentatia de fiecare zi. Aportul de fibre este foarte diferit, in functie de metoda de preparare: cartofii noi, gatiti in coaja, ofera cu o treime mai multe fibre decat cei curatati. In plus, coacerea cartofilor in coaja pastreaza substantele nutritive care se gasesc imediat sub ea.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
124
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza