Salată thailandeză cu ierburi

Carne tocată și ierburi aromate, pentru o masă ușoară, dar consistentă
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 1/2 linguri de ulei de măsline light

500 g carne tocată de pui sau de vită

2 lingurițe de ghimbir proaspăt, ras fin

2 căței de usturoi pisați

2 ardei iuți lungi și verzi, curățați de semințe și tocați mărunt

1 ceapă eșalotă, tăiată rondele subțiri

1/3 cană (10 g) frunze proaspete de coriandru

2 linguri de frunze proaspete de mentă, rupte bucățele

1/4 cană (15 g) frunze proaspete de busuioc, rupte bucățele

1 frunză de lămâie verde kafru (makrut), tăiată fâșiuțe

1/4 cană (60 ml) suc de lămâie verde

2 lingurițe de sos de pește

1 lingură de zahăr de palmier, zahăr brun sau zahăr tos (extrafin)

8 frunze de lăptucă, pentru servit

1/4 cană (40 g) arahide nesărate, prăjite și tocate, pentru servit

 

PREPARARE 20 minute, plus 15 minute răcire

GĂTIT 5 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 375 kJ, 328 kcal, 27 g proteine, 22 g grăsimi (4 g grăsimi saturate), 6 g carbohidrați (4 g zahăr), 2 g fibre, 336 mg sodiu

 

1 Încingeți uleiul într-un wok sau o tigaie mare, la foc iute. Combină în vas carnea tocată, ghimbirul, usturoiul, ardeii iuți și amestecă, desfăcând aglomerările de carne. Gătește compoziția în jur de 5 minute. Înglobează și eșalota, amestecând bine. După ce transferi mixtura într-un castron, las-o să se răcească 15 minute.

2 Adaugă coriandrul, menta și busuiocul la carnea din castron. Pune frunza de lămâie kafru, sucul de lămâie verde, sosul de pește și zahărul într-un castronel; omogenizează. Toarnă mixtura peste carne și amestecă bine.

3 Repartizează frunzele de lăptucă pe farfuriile individuale și așază în ele mixtura de carne și ierburi. Presară arahidele tocate deasupra salatei, apoi servește-o.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

În cazul în care găsești, folosește mentă vietnameză și busuioc thailandez în locul celor obișnuite, ca să obții o aromă mai puternică și mai autentică. Poți înlocui frunza de lămâie verde kafru cu 1 linguriță de coajă de lămâie verde rasă.

Sosul de pește, cunoscut în Thailanda ca nam pla și în Vietnam ca nuoc nam, poate fi găsit în supermarketurile mari și în magazinele alimentare cu specific asiatic.

Rețeta de aici se bazează pe larb – o salată thailandeză care combină carne tocată de vită sau de pui cu ghimbir, usturoi, suc de lămâie verde și multe ierburi aromate, pentru a obține o masă ușoară, însă bogată în proteine și antioxidanți.

Vote it up
214
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza