Salată de sfeclă cu brânză de capră

Această salată este bogată în acizi grași omega-3, proveniți din nuci, precum și în antioxidanți, aduși de sfeclă, cepele eșalote și verdețuri
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

4 sfecle (circa 800 g), cu frunze

2 lingurițe de ulei de măsline

6 cepe eșalote feliate subțire

3 linguri de oțet de vin roșu

1 linguriță de zahăr brun

1/2 cană (50 g) jumătăți de miez de nucă, prăjite

1 legătură (250 g) năsturel, curățată de tulpinile mai groase

125 g brânză de capră

piper negru, proaspăt măcinat

 

PREPARARE 20 minute, plus 15 minute odihnă

GĂTIT 1 oră și 15 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 345 kJ, 321 kcal, 14 g proteine, 21 g grăsimi (7 g grăsimi saturate), 20 g carbohidrați (19 g zahăr), 9 g fibre, 309 mg sodiu

 

1 Încinge cuptorul la 200°C. Pune deoparte frunzele mai mici de pe tulpinile de sfeclă. Spală sfeclele, apoi învelește-o pe fiecare dintre ele într-o bucată de folie de aluminiu; așază-le pe toate pe o tavă de copt. Coace-le 60-75 de minute sau până când se înmoaie. Lasă-le să stea 15 minute, cât să se răcească îndeajuns ca să poată fi mânuite. Îndepărtează folia, decojește sfeclele și taie-le cuburi sau felii.

2 Între timp, încinge uleiul într-o tigaie neaderentă, la foc moderat. Prăjește eșalotele circa 8 minute, amestecând ocazional, până când devin aurii. Adaugă oțetul, zahărul brun și continuă 1-2 minute, amestecând, până ce sosul s-a îngroșat. Înglobează nucile și omogenizează. Ia mixtura de pe foc; las-o să se răcească.

3 Combină într-un castron încăpător frunzele de sfeclă, năsturelul și mixtura de eșalote cu nuci. Apoi transferă amestecul pe un platou mare de servit și răsfiră deasupra cuburile sau feliile de sfeclă.

4 Fărâmițează brânza de capră la suprafață, asezonează salata cu piper și servește-o.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Sfeclele întregi, coapte în folie, capătă un gust dulceag, inexistent la sfecla fiartă.

Pentru a curăța eșalotele rapid, pune-le într-un castron termorezistent și acoperă-le cu apă clocotită. Lasă-le 2 minute, apoi scurge-le. După aceasta, coaja va putea fi îndepărtată foarte ușor.

 

 

Vote it up
158
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza