Se obțin 4 porții
Ingrediente:
180 g boabe de quinoa
Sare și piper negru
2 linguri semințe de pin
1 tijă de țelină, tocată mărunt
50 g ceapă roșie, tocată mărunt
1/2 ardei gras galben, fără semințe, tocat mărunt
12 fructe de merișor uscate, tăiate bucățele
50 g stafide mari
Pentru sos:
1/2 – 1 linguriță coriandru măcinat
1/2 – 1 linguriță cumin măcinat
1 lingură suc de lămâie
1/2 linguriță boia
1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat
Ornare: frunze de pătrunjel proaspăt
Preparare:
1. Se pune un ibric cu apă la fiert. Se pun boabele de quinoa într-o sită largă și se clătesc sub jet de apă rece de câteva ori, ca să le dispară gustul amar.
2. Se pun apoi boabele într-o cratiță. Se toarnă peste ele 500 ml apa fiartă. Se adaugă un praf de sare și se pun la fiert. Se acoperă cu un capac, se reduce flacăra și se lasă să fiarbă încet 15 minute sau până se înmoaie boabele, fără a se fărâmița. Se strecoară deasupra unui castron mare pentru a păstra lichidul în care au fiert, apoi se lasă ambele deoparte.
3. Se prăjesc semințele de pin într-o tigaie 1-2 minute până se rumenesc. Se pun într-un castron mare și se amestecă cu țelina, ceapa, ardeiul gras, merișoarele, stafidele și semințele de pin.
4. Pentru sos, se amestecă coriandrul, cuminul, sucul de lămâie, boiaua și pătrunjelul. Se adaugă maxim 4 linguri de lichid în care a fiert quinoa pentru a obține iuțeala dorită. Se sărează, se piperează și se amestecă cu salată. Se ornează cu pătrunjel și se servește.