Salată de quinoa cu fructe uscate

Bogate în proteine și sărace în grăsimi, boabele cerealei sudamericane quinoa sunt și o sursă bună de calciu 

 

 

Se obțin 4 porții 
    
 Ingrediente: 
  
 180 g boabe de quinoa 
 Sare și piper negru 
 2 linguri semințe de pin 
 1 tijă de țelină, tocată mărunt 
 50 g ceapă roșie, tocată mărunt 
 1/2 ardei gras galben, fără semințe, tocat mărunt 
 12 fructe de merișor uscate, tăiate bucățele 
 50 g stafide mari 
 Pentru sos: 
 1/2 – 1 linguriță coriandru măcinat 
 1/2 – 1 linguriță cumin măcinat 
 1 lingură suc de lămâie 
 1/2 linguriță boia 
 1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat 
 Ornare: frunze de pătrunjel proaspăt 
  
 Preparare: 
  
 1. Se pune un ibric cu apă la fiert. Se pun boabele de quinoa într-o sită largă și se clătesc sub jet de apă rece de câteva ori, ca să le dispară gustul amar. 
 2. Se pun apoi boabele într-o cratiță. Se toarnă peste ele 500 ml apa fiartă. Se adaugă un praf de sare și se pun la fiert. Se acoperă cu un capac, se reduce flacăra și se lasă să fiarbă încet 15 minute sau până se înmoaie boabele, fără a se fărâmița. Se strecoară deasupra unui castron mare pentru a păstra lichidul în care au fiert, apoi se lasă ambele deoparte. 
 3. Se prăjesc semințele de pin într-o tigaie 1-2 minute până se rumenesc. Se pun într-un castron mare și se amestecă cu țelina, ceapa, ardeiul gras, merișoarele, stafidele și semințele de pin. 
 4. Pentru sos, se amestecă coriandrul, cuminul, sucul de lămâie, boiaua și pătrunjelul. Se adaugă maxim 4 linguri de lichid în care a fiert quinoa pentru a obține iuțeala dorită. Se sărează, se piperează și se amestecă cu salată. Se ornează cu pătrunjel și se servește. 
Vote it up
85
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza