Salată de curmale și portocale

Pentru un mic dejun consistent, servește-o cu iaurt 
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1/2 cană (125 ml) apă

1/4 linguriță de firișoare de șofran

3 păstăi de cardamom zdrobite

3 cm bucată de coajă de lămâie

1 lingură de miere

1 linguriță de apă de trandafiri

3 portocale mari, descojite și tăiate în rondele groase

8 curmale proaspete, curățate de sâmburi și tăiate în sferturi

2 linguri de fistic, prăjit și tocat

2 linguri de fulgi de migdale, prăjiți

 

PREPARARE 15 minute, plus 1 oră răcire

GĂTIT 10 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 774 kJ, 185 kcal, 4 g proteine, 5 g grăsimi (< 1 g grăsimi saturate), 32 g carbohidrați (30 g zahăr), 6 g fibre, 9 mg sodiu

 

Curmalele sunt fructe bogate în fibre, antioxidanți și minerale valoroase – iar aici sunt combinate cu ingrediente care conțin și ele antioxidanți, cum ar fi portocalele, mirodeniile, fisticul și migdalele.

 

1 Într-o cratiță de mărime mijlocie, pe foc potrivit, combină apa cu șofranul, cardamomul, coaja de lămâie și mierea. Amestecă până ce mixtura dă în clocot, apoi micșorează flacăra și fierbeți-o molcom 4-5 minute sau până când se îngroașă puțin. Îndepărtează coaja de lămâie, adaugă apa de trandafiri și lasă siropul să se răcească.

2 Amestecă într-un castron mare curmalele și portocalele. Toarnă peste ele siropul preparat, acoperă vasul și pune salata în frigider pentru 1 oră.

3 Presară deasupra fisticul tocat și fulgii de migdale, apoi servește desertul.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Poți adăuga la această elegantă salată cu influențe orientale niște iaurt gros, în stil grecesc, semidegresat.

Pentru a zdrobi păstăile de cardamom, pune-le pe un fund de tocat și presează-le cu lama cuțitului, până ce se desfac. În acest fel, aromele mirodeniei vor fi eliberate mai ușor.

Apa de trandafiri este folosită mai ales în bucătăriile din Grecia și Orientul Mijlociu. Poate fi găsită în magazinele alimentare cu delicatese provenind din acele regiuni, în hipermarketuri sau pe internet.

Vote it up
63
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza