Timp de preparare: 35 de minute, plus răcire și 30 de minute marinare
Se obțin 4 porții
Ingrediente:
200 g paste mari (spirale, radiatori, rigatoni)
1 ardei gras roșu curățat de semințe și tăiat în jumătate
125 g roșii tăiate feliuțe
1 vânată curățată și feliată pe lungime
2 linguri oțet balsamic sau suc de lămâie
3 linguri ulei de măsline extravirgin
2 linguri busuioc proaspăt tăiat fideluta
1 lingură capere tocate
1 cățel mare de usturoi pisat (opțional)
30 g parmezan proaspăt ras
sare și piper
Preparare:
1. Se fierb rigatoni 10–12 minute sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până ce sunt al dente. Se scurg și se spală sub jet de apă rece, apoi se scurg din nou și se lasă să se răcească.
2. Se încinge grillul și se coc jumătățile de ardei, cu partea cu coaja în sus, 5–10 minute sau până ce s-au rumenit. Se pun apoi într-o pungă de polietilenă și se lasă să se răcească.
3. Se coc roșiile și vinetele 5 minute sau până se rumenesc. Se întorc legumele, ca să se gătească uniform, apoi se scot pe măsură ce sunt gata. Se pun feliile de roșie într-un castron. Se așază feliile de vânată deoparte, pe o farfurie, și se lasă să se răcească puțin.
4. Se taie feliile de vânată fâșii late de 2,5 cm și se adaugă la roșii. Se descojesc ardeii și se taie fâșii de 2,5 cm lățime, după care se adaugă în castron. Se adaugă și pastele și se amestecă.
5. Într-un castronel, se amestecă oțetul balsamic sau sucul de lămâie cu ulei de măsline, busuioc, capere, usturoi (dacă se folosește) și brânza parmezan. Se amestecă acest dressing cu salata. Se asezonează după gust. Se pune deoparte salata, ca să se marineze circa 30 de minute, astfel ca aromele să se amestece, înainte de a fi servită.