Sa vorbim despre catolicism

Papa reprezinta simbolul suprem pentru multi credinciosi: aproape unul din cinci locuitori de pe planeta este catolic
 

<p>

Dar asta nu inseamna ca este cea mai raspandita religie din lume. Citeste mai departe ca sa afli mai multe despre practicile spirituale universale. Trebuie sa ai in vedere ca numerele sunt estimative. Si asta pentru ca nu a fost facut niciodata un recensamant oficial al practicilor religioase din toata lumea.  

Crestinismul este religia cea mai raspandita din lume, cu aproximativ 2,3 miliarde de adepti. Dar crestinismul este format din mai multe confesiuni. De departe cea mai mare este catolicismul, cu circa 1,3 miliarde de membri. Ceilalti 900 de milioane de crestini sunt raspanditi in multe alte biserici crestine, cei mai multi apartinand ortodoxismului, urmati de numeroasele forme de protestantism (luteranii, anglicanii, metodistii) si alte grupuri mai mici.

Care e cea de-a doua religie ca raspandire din lume? Islamismul. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni sunt practicanti ai credintei musulmane. Ca si in cazul crestinismului, Islamul are diferite secte, cum ar fi Sia si Sunni.

Aproximativ 1,1 miliarde de oameni din intreaga lume nu sunt afiliati niciunei religii organizate. Ei sunt ateisti, agnostici, umanisti seculari, sau pur si simplu "fara religie". E fascinant insa ca jumatate din oamenii din aceasta categorie cred in existenta unui Dumnezeu.

Apoi, religia se indreapta catre Asia. A treia cea mai mare religie din lume este hinduismul, cu un estimat de 1 miliard de credinciosi. Pe locul patru se afla budismul, cu aproximativ 500 milioane de practicanti.

Aceste cinci grupuri (crestinism, islamism, hinduism, budism si neafiliatii) acopera aproape 95% din populatia lumii.  

Urmeaza practicantii religiilor primitive, indigene sau folk. Impreuna numara in jur de 400 milioane de oameni.

Iudaismul este cu siguranta in atentia stirilor internationale, dar cand vine vorba de marime, aceasta are aproximativ 14-18 milioane de adepti in intreaga lume, ceea ce o face sa fie una dintre cele mai mici religii din lume. Exista mai multi evrei in Statele Unite (in jur de 6,2 milioane) decat in Israel (5,3 milioane).

Exista multe religii bine cunoscute, insa foarte restranse. De exemplu, in jur de 1 milion de oameni din intreaga lume sunt adepti Wicca. Aproximativ 700 000 sunt rastafarieni. Si in ciuda proeminentei sale la Hollywood, scientologia isi revendica numai 500 000 de membri.

Religii se lanseaza in continuare. De exemplu, se pare ca raelismul a fost infiintat in Franta, in 1974; atentia sa este concentrata pe OZN-uri si are in jur de 85 000 de adepti.

Una dintre cele mai vechi religii din lume este zoroastrianismul. Este o credinta iraniana, despre care se crede ca a fost infiintata intre secolele X si XV i.Hr. Are aproximativ 200 000 de adepti.

</p>

Vote it up
310
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza