Sa administram eficient finantele casei

Pentru a reduce cheltuielile, e important sa stim exact unde se duc banii familiei noastre
 

Conform unor statistici recente, aproape trei sferturi din banii cheltuiti de o familie se duc pe lucruri indispensabile: mancare, imbracaminte, transport, comunicatii, utilitati. De aceea, pentru a reduce cheltuielile, e important sa stim exact unde se duc banii familiei noastre. Iar acest obiectiv poate fi atins cu ajutorul unui exercitiu simplu. Timp de doua saptamani, notati-va fiecare banut pe care-l cheltuiti, fie ca e vorba de un pachet de guma de mestecat, de un ziar sau de un obiect pe care l-ati cumparat intr-un impuls de moment. O sa vedeti ca toate se aduna si ca banii din buzunar se imputineaza rapid. Notati-va si platile pe care le faceti cu cardul. Puteti folosi clasicul caiet de matematica sau un fisier Excel.

Astfel, la finele lunii, veti vedea exact unde s-au dus banii. E posibil ca unele constatari sa va ui­­meas­­ca. Sa observati, de pilda, cat de mult cheltuiti cu abonamentul de internet mobil sau cu cu cel pentru al doilea mobil, pe care l-ati pastrat, desi nu aveti neaparat nevoie de el. Daca vi se pare ca anumite cheltuieli sunt prea mari, ganditi-va cum le puteti reduce.

Beneficiu: Acest exercitiu ne ajuta sa monitorizam incotro se scurg banii si - mai important - sa ne programam cheltuielile viitoare. Astfel, vom putea trai exact la standardul pe care ni-l permitem pe moment, nu la unul la care deocamdata doar aspiram.

Vote it up
234
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza