S-a descoperit cauza migrenelor

Durerea ar putea fi provocata de hiperactivitatea receptorilor de durere din celulele cerebrale
 

<p>

Un grup de cercetatori danezi de la Universitatea din Copenhaga sustine ca a descoperit "adevaratul motiv" pentru care apar durerile de cap. Oamenii de stiinta sunt de parere ca durerea resimtita in timpul migrenelor ar putea sa nu fie provocata de dilatarea vaselor de sange din interiorul craniului, asa cum s-a crezut pana in prezent, ci de hiperactivitatea receptorilor de durere din celulele cerebrale.
Mai mult decat atat, exista deja cateva tratamente in curs de dezvoltare care vor actiona la nivelul semnalului durerii, noteaza site-ul News Discovery. Potrivit sursei, este nevoie insa de mai multe studii pentru a confirma faptul ca aceasta dereglare a mecanismului de semnalizare a durerii din celule este raspunzatoare de migrene.

„O mare parte dintre pacientii care acuza migrene nu raspund la medicamentele existente deja pe piata”, a precizat dr. Messoud Ashina, coautor al studiului. Statisticile arata ca aproximativ 1 din 10 americani sufera de migrene, femeile fiind mai predispuse la aceasta afectiune, spre deosebire de barbati.

Durerile de cap asociate unei crize de migrene dureaza intre 4 si 72 de ore si sunt deseori insotite de stari de greata, ameteli si sensibilitate la lumina si zgomot.
Cea mai folosita clasa de medicamente in cazurile de migrene este cea bazata pe triptamina, medicamente care ar trebui sa potoleasca durerea prin contractarea vaselor de sange din creier. Insa o serie de studii a demonstrat ca doar aproximativ 30% dintre pacienti nu mai acuza nicio durere la 2 ore dupa ce au luat un astfel de medicament, scrie Agerpres.

In aceste conditii, unii oameni de stiinta au inceput sa se intrebe daca nu cumva cauza durerii asociate migrenelor nu este alta. Ei s-au oprit asupra neuronilor senzitivi din creier.

Pentru a studia evolutia migrenelor in timp real, Ashina si colegii sai au examinat 19 femei care acuzau astfel de stari. Folosind o tehnica denumita angiografie cu rezonanta magnetica, cercetatorii au masurat fluxul de sange din creierul femeilor si au descoperit ca doar cateva vase de sange din interiorul creierului erau foarte modest dilatate.

Apoi, ei le-au oferit pacientelor un medicament pe baza de triptamina, iar nivelul mediu de durere resimtit de paciente a scazut foarte mult. Insa aceste medicamente au contractat doar vasele de sange de la suprafata creierului, nu si vasele ce s-au dilatat usor in timpul migrenei. Aceasta observatie indica faptul ca medicamentele pe baza de triptamina stopeaza durerea migrenelor prin alt mecanism, nu prin contractarea vaselor de sange dilatate.

„Noi credem ca semnalele dureroase provin de la neuroni, iar dilatarea modesta a vaselor de sange pe care am observat-o ar putea fi un fel de consecinta a activarii acestor neuroni”, a mai sustinut dr. Ashina.

</p>

Vote it up
230
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza