Sănătate cu frunze de măslin

Unul dintre beneficii este reducerea tensiunii arteriale
 

Cultivat pe scară largă în tot bazinul mediteraneean, măslinul are un trunchi cenușiu, răsucit și plin de scobituri. Poate atinge înălțimea de 10 metri. Frunzele lui groase, în formă de suliță, veșnic verzi, au o culoare cenușiu-verzuie la vârf și argintie spre bază. Florile albe cresc în mănunchiuri mici și ascuțite, iar fructele  ovale, măslinele, sunt verzi la început și devin negre când se coc, având un sâmbure dur în interior.

 

Compuși activi

Frunzele conțin secoiridoizi, mai ales oleuropeină, care scade tensiunea arterială. Ele mai conțin triterpene și flavonoide.

Uleiul, obținut din fructe, este bogat în acizi grași mononesaturați (acid oleic) și polinesaturați (acizi linoleic și linolenic), ca și în vitamina E.

 

Utilizări medicinale

Datorită în principal oleuropeozidei, frunzele de măslin au mai multe proprietăți benefice. Ele ajută la reducerea tensiunii arteriale, dilată arterele coronare, regularizează ritmul cardiac, scad glicemia și sunt diuretice. Frunzele de măslin, adesea în combinație cu păducelul, sunt considerate eficente în cazul hipertensiunii moderate. Capacitatea lor de a scădea tensiunea a fost demonstrată de studii efectuate pe animale în anul 2002.

Extractul poate fi folosit ca tratament adjuvant în formele mai puțin severe de diabet zaharat de tip II (insulino-independent). Studiile au arătat că oleuropeozida scade glicemia la modelele in vitro de diabet.

Uleiul de măsline este ușor laxativ și, deoarece stimulează secreția biliară, este utilizat în tratamentul litiazei biliare. E recomandat în cazul ulcerelor gastrice și al tensiunii nervoase. Aplicat extern, uleiul de măsline catifelează și calmează pielea, intrând în compoziția cremelor de plajă și a loțiunilor calmante pentru arsuri.

 

Preparare și dozaj

• În tratamentul cazurilor ușoare de hipertensiune și de diabet zaharat de tip 2

Infuzie: Puneți 20 de frunze uscate la 300 ml de apă. Fierbeți timp de 30 de secunde și lăsați să infuzeze 10 minute. Strecurați. Beți cel puțin 3 căni pe zi, în timpul meselor.

Capsule (50 mg de extract uscat): Luați 1-2 capsule de 3 ori pe zi, la mese, cu câte un pahar mare cu apă.

Tablete (500 mg de frunze de măslin): Luați 1 tabletă pe zi, în timpul meselor.

• În tratamentul litiazei biliare

Ulei de măsline: Pentru prevenirea litiazei biliare, luați 50 ml de ulei în mai multe doze mici, între mese. Dacă aveți deja litiază, luați 50-150 ml, pentru a reduce durerea.

• În tratamentul arsurilor și al arsurilor solare

Creme pe bază de ulei de măsline și linimente (pentru fricționare): Aplicați conform instrucțiunilor de pe etichetă, de mai multe ori pe zi.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate 3”

Vote it up
156
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza