Sănătatea ți se citește pe față

În cazul în care ai observat anumite schimbări în înfățișare, informează-ți și doctorul despre ele
 

Când doctorii stau de vorbă cu pacienții înaintea unui consult, aceștia nu sunt atenți doar la ce li se spune, ci și la ceea ce văd pe fața persoanei din fața lor. Anumite trăsături faciale pot furniza indicii vitale despre starea de sănătate a pacientului. În cazul în care ai observat anumite schimbări în înfățișare, informează-ți și doctorul despre ele. Chiar dacă la prima vedere par niște detalii, pentru un specialist sunt informații importante despre ce se întâmplă în interiorul tău.

Ten sau buze uscate și descuamate

Pielea uscată este primul semnal de avertizare în cazul deshidratării. Sau poate fi simptomul unei afecțiuni endocrinologice, cum ar fi hipotiroidismul (producerea insuficientă de hormoni tiroidieni) sau poate fi semn de diabet, spune Dr. Roshini Raj, asistent universitar la Școala de Medicină din cadrul Universității din New York. Hipotiroidismul mai este asociat cu senzația de frig și oboseală, creșterea în greutate. Iar diabetul, pe lângă tendința de piele descuamată, se manifestă printr-o sete excesivă, urinări frecvente și vedere încețoșată.

Pilozitate facială feminină

Firele de păr în zone nedorite, în special pe linia mandibulei, bărbie și mustață, pot fi cauzate de sindromul ovarului polichistic, un dezechilibru hormonal care înregistrează un nivel crescut de hormoni masculini. Este o boală care doar în America afectează cinci milioane de femei aflate la vârstă reproductivă.

Pete gălbui pe pleoape

Pacienții cu depozite de colesterol sub pielea din zona pleoapelor, leziuni numite în termeni medicali xantelasme, pot prezenta un risc crescut de boli cardiovasculare. În 2011, un studiu danez, realizat pe aproximativ 13.000 de pacienți, a arătat că 4 procente dintre subiecți prezentau pete de colesterol pe pleoape și aveau un risc crescut cu 70% de a dezvolta în viitor artere îngroșate și cu aproape 50%  mai multe șanse de a face infarct miocardic comparativ cu pacienții fără xantelasme.

Cearcăne și pungile de sub ochi

Ochii obosiți pot fi un semn de alarmă pentru alergii cronice ce dilatează vasele de sânge și cauzează scurgeri la nivelul acestora. Acestea inflamează pielea subțire de sub ochi și astfel se creează pungile și coloritul albăstrui specific cearcănelor, spune Dr. Roshini Raj.

Asimetria facială

Poate fi unul din primele semne ale unui atac cerebral, declară Dr. Leana Wen, medic de urgență în cadrul Universității George Washington. “Mulți pacienți povestesc cum ‘Am observat în oglindă că era ceva în neregulă cu fața mea, deodată arăta diferit.’” Este foarte posibil să simți și că o parte a feței este amorțită și să nu poți zâmbi cu toată gura. Sau s-ar putea să ai dificultăți de vorbire. Dacă recunoști aceste simptome la tine sau la o persoană de lângă tine, sună imediat la 112.

Culoarea schimbată a feței

Chiar și cea mai mică decolorare a feței poate însemna că ceva nu este în regulă. Paloarea poate fi semn de anemie. O tentă gălbuie a tenului și a ochilor este de obicei asociată cu o boală de ficat. O colorare albăstruie a buzelor sau a unghiilor indică o afecțiune cardiac sau pulmonară, spune Dr. Mallika Marshall, medic internist și pediatru la Spitalul General din Massachusetts.

Erupții și pete

Anumite probleme digestive afectează în mod direct tenul, spune Dr. Roshini Raj. Erupții cutanate însoțite de prurit însoțesc de obicei boala celiacă, o afecțiune a sistemului imunitar în care organismul devine intolerant la gluten. Leziunile cutanate în formă de fluture la nivelul nasului şi obrajilor poate indica lupus, o boală inflamatorie autoimună. Înroșirea zonei central a feței mai poate fi declanșată de alergii, eczeme, rozacee și anumite tipuri de infecții.

Bărbie dublă

Însoțită de alte trăsaturi fizice precum o circumferință mare a gâtului și o bărbie îngustă, gușa poate fi un semn că suferi de apnee de somn, o condiție nocturnă în care respirația se oprește pentru aproximativ zece secunde de mai multe ori pe noapte, declară Dr. Roshini Raj. Dacă sforăi zgomotos, te trezești dimineața cu dureri de cap sau te simți foarte obosit în timpul zilei, cere să fii testat pentru apnee de somn.

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza