Să înțelegem diabetul

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Ce este bine să știi despre această boală
 

Diabetul are ca rezultat un nivel ridicat de glucoză (zahăr) în sânge. Apare atunci când pancreasul nu mai fabrică hormonul insulină, când nu produce suficientă insulină sau când insulina nu mai funcționează cum trebuie (rezistență la insulină). Insulina e un mesager chimic din sânge care permite glucozei din sânge să pătrundă în celulele corpului, pentru a fi folosită drept combustibil. Când cantitatea de insulină e insuficientă sau insulina nu acționează adecvat, nivelul glucozei din sânge crește prea mult. Majoritatea persoanelor care suferă de diabet trebuie să ia toată viața medicamente – sub formă de tablete, de injecții sau ambele – pentru a ține sub control glicemia (nivelul de glucoză din sânge), tensiunea arterială și colesterolul.

 

• Diabetul de tip I survine atunci când sistemul imunitar al organismului distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. De obicei apare în copilărie. Tratamentul presupune injecții zilnice cu insulină, pentru toată viața.

• Diabetul de tip II apare în general după 40 de ani, deși pot fi afectate și persoanele mai tinere, inclusiv copii și adolescenți, și adesea este asociat cu o greutate excedentară. Survine atunci când celulele pancreatice nu produc suficientă insulină sau când apare rezistența la insulină. Tratamentele implică slăbirea în cazul celor supraponderali, o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, medicamente și/sau insulină.

Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza