Rulouri cu cremă de vanilie

Rulouri delicioase, însiropate cu lămâie și mirodenii
 

INGREDIENTE PENTRU 6 PORȚII

1 cană (250 ml) lapte cu 1,5% grăsime

2 ouă

1 1/2 linguri de amidon

1 lingură de făină

2 linguri de zahăr tos extrafin

1/2 linguriță de esență de vanilie

2 cuișoare puțin ulei de măsline, pentru uns

6 foi de plăcintă

Sirop de lămâie și mirodenii

1/3 cană (115 g) miere

coaja rasă de la 1 lămâie

1/4 cană (60 ml) suc de lămâie

1 rulou de scorțișoară

3 păstăi de cardamom, zdrobite

 

PREPARARE 30 minute, plus 1 oră la frigider și 1 oră răcire

GĂTIT 20 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 806 kJ, 192 kcal, 6 g proteine, 3 g grăsimi (1 g grăsimi saturate), 36 g carbohidrați (25 g zahăr), < 1 g fibre, 150 mg sodiu

 

1 Combină 1/4 cană (60 ml) lapte, ouăle, amidonul, făina, zahărul și esența de vanilie într-un vas termorezistent; amestecă bine.

2 Pune cuișoarele și restul de lapte într-o cratiță, la foc moderat. Amestecă până ce mixtura dă în clocot, apoi ia-o de pe foc și aruncă cuișoarele. Toarnă treptat laptele în mixtura de ouă, amestecând în permanență. Transferă compoziția înapoi în cratiță și adu-o iar pe foc. Micșorând flacăra, gătește-o 2-3 minute, amestecând, până când crema dă în clocot și s-a îngroșat. Scoate-o într-un castron și acoper-o cu folie de plastic. Las-o la frigider 1 oră sau până ce s-a răcit complet.

3 Încinge cuptorul la 200°C. Unge cu puțin ulei un vas termorezistent.

4 Așază pe suprafața de lucru o foaie de plăcintă și ungeți-o cu un strop de ulei. Repetă cu alte 2 foi, ca să obții straturi formate din câte 3 foi de plăcintă. Taie fiecare strat, pe diagonală, în 3 bucăți egale. Pune 3 linguri de cremă la capătul îngust al fiecărei fâșii, lăsând o margine de 3 cm. Înfășoară fiecare fâșie, ca să închizi crema într-un rulou. Aranjează-le în vasul pregătit. Repetă cu restul de foi și de cremă, obținând în final 6 rulouri.

5 Coace-le 15 minute sau până ce aluatul este auriu și pare a fi devenit crocant.

6 Între timp, prepară siropul. Amestecă într-o crăticioară mierea, coaja și sucul de lămâie, scorțișoara și cardamomul. Dă mixtura în clocot, la foc iute. Micșorează flacăra și fierbe-o molcom 4-5 minute sau până ce se îngroașă puțin. Aruncă scorțișoara și cardamomul, apoi toarnă siropul fierbinte peste rulouri. Lasă-le să se răcească în jur de 1 oră. Servește-le la temperatura camerei.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Asigură-te că nu rulezi fâșiile de aluat prea strâns, deoarece altfel se vor crăpa în timpul coacerii, iar crema va ieși din ele.

Vote it up
170
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza