Rubarba ajuta la detoxifierea organismului

Rubarba poate ajuta la deto­­xifie­­rea or­­ganismului prin eliminarea ureei si a altor me­­ta­­boliti azo­­tati de excretie
 

Originara din nord-estul Asiei, aceasta specie de ru­­barba – spre deosebire de varietatea de gradina, mai cunoscuta – este folosita ca remediu. Planta ier­­boasa inalta, ea are petiole carnoase si frunze mari, palmate si zimtate. Ma­­nun­­chiuri rasfirate de flori in forma de stea, colorate in alb, verde sau ro­­su, apar in iulie si august, urmate de fructe uscate, cu aripioare. Doar rizomul voluminos are valoare medicinala.

Compusi activi
Compusii rubarbei chinezesti res­­pon­­sa­­bili pentru actiunea ei laxativa sunt derivatii an­­tra­­cenici, majoritare in rizomul uscat fiind
glico­­zi­­dele antrachino­­ni­­ce. Sunt deopotriva prezenti taninii si flavonoidele.

Utilizari medicinale
Rubarba este un laxativ ex­­trem de eficient, desi se stie ca, uneori, dozele foar­­te mici pot pro­­­­duce constipatie. Numeroase studii au demonstrat ca planta stimuleaza musculatura intestinala, crescand  ab­­sorb­­tia apei si a electrolitilor. Totusi, preparatele din ru­­bar­­ba nu trebuie folosite mai mult de 10 zile consecutiv, deoarece exista pe­­ri­­colul aparitiei unor afectiuni induse de efectul laxa­­tiv, precum colita, diareea, dezechilibrul hidroelec­­tro­­litic si hipokaliemia (scaderea nivelului de po­­tasiu din sange). Studii recente efectuate in China au ara­­tat ca preparatele din rubarba pot ajuta la deto­­xifie­­rea or­­ganismului prin eliminarea ureei si a altor me­­ta­­boliti azo­­tati de excretie. Se pare ca acest efect se datoreaza actiu­­nii directe a plantei asupra rinichilor, deoarece si alte studii au demonstrat ca planta poate limita inflamatia din cazurile de insuficienta renala cronica. Cercetatori chinezi au consemnat faptul ca planta poate inhiba lantul de re­­ac­­tii din organism care duce la vazoconstrictie. Rubarba este folosita de asemenea pentru sti­­mu­­la­­rea apetitului si ameliorarea digestiei, ca si pen­­tru tratarea afectiunilor hepatice si biliare si a inflamatiilor si infectiilor orale.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul constipatiei - Decoct: Fierbeti 20 g de rubarba uscata sau 40 g de planta proaspata in 750 ml de apa si lasati la foc mic pana cand lichidul scade pana la 500 ml. Luati 50-100 ml seara, devreme.
• In tratamentul lipsei apetitului - Decoct: Luati 10 ml de decoct (vezi mai sus) de 2 ori pe zi.

Vote it up
336
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza