Originara din nord-estul Asiei, aceasta specie de rubarba – spre deosebire de varietatea de gradina, mai cunoscuta – este folosita ca remediu. Planta ierboasa inalta, ea are petiole carnoase si frunze mari, palmate si zimtate. Manunchiuri rasfirate de flori in forma de stea, colorate in alb, verde sau rosu, apar in iulie si august, urmate de fructe uscate, cu aripioare. Doar rizomul voluminos are valoare medicinala.
Compusi activi
Compusii rubarbei chinezesti responsabili pentru actiunea ei laxativa sunt derivatii antracenici, majoritare in rizomul uscat fiind
glicozidele antrachinonice. Sunt deopotriva prezenti taninii si flavonoidele.
Utilizari medicinale
Rubarba este un laxativ extrem de eficient, desi se stie ca, uneori, dozele foarte mici pot produce constipatie. Numeroase studii au demonstrat ca planta stimuleaza musculatura intestinala, crescand absorbtia apei si a electrolitilor. Totusi, preparatele din rubarba nu trebuie folosite mai mult de 10 zile consecutiv, deoarece exista pericolul aparitiei unor afectiuni induse de efectul laxativ, precum colita, diareea, dezechilibrul hidroelectrolitic si hipokaliemia (scaderea nivelului de potasiu din sange). Studii recente efectuate in China au aratat ca preparatele din rubarba pot ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureei si a altor metaboliti azotati de excretie. Se pare ca acest efect se datoreaza actiunii directe a plantei asupra rinichilor, deoarece si alte studii au demonstrat ca planta poate limita inflamatia din cazurile de insuficienta renala cronica. Cercetatori chinezi au consemnat faptul ca planta poate inhiba lantul de reactii din organism care duce la vazoconstrictie. Rubarba este folosita de asemenea pentru stimularea apetitului si ameliorarea digestiei, ca si pentru tratarea afectiunilor hepatice si biliare si a inflamatiilor si infectiilor orale.
Preparare si dozaj:
• In tratamentul constipatiei - Decoct: Fierbeti 20 g de rubarba uscata sau 40 g de planta proaspata in 750 ml de apa si lasati la foc mic pana cand lichidul scade pana la 500 ml. Luati 50-100 ml seara, devreme.
• In tratamentul lipsei apetitului - Decoct: Luati 10 ml de decoct (vezi mai sus) de 2 ori pe zi.