Rozmarinul se foloseste si pentru imbunatatirea memoriei

Spicele de flori colorate in albastru-deschis sau lila se deschid in mai si iunie
 

In Evul Mediu, rozmarinul, simbol al dragostei si fidelitatii, era impletit in cununa miresei si impartit nuntasilor. Rozmarinul este un arbust stufos, aromat, vesnic verde, care se gaseste in tot bazinul mediteraneean. Spicele de flori colorate in albastru-deschis sau lila se deschid in mai si iunie. Ele contin un ulei esential care intra in compozitia apei de colonie.

Compusi activi. Rozmarinul contine multe principii active. Flavonoidele sunt stimulente si antioxidanti; fenolii – mai ales acidul rozmarinic – sunt antiseptici si reduc inflamatiile; taninii astringenti lupta impotriva infectiilor. Planta are proprietati analgezice si stimulatoare. Uleiul volatil are aroma ascutita, stimulatoare, printre compusii sai numarandu-se cineolul si camforul.

Utilizari medicinale

Flavonoidele din rozmarin stimuleaza circulatia prin tonifierea capilarelor si prin ameliorarea fluxului sangvin venos – beneficii care justifica utilizarea traditionala a rozmarinului pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii, pentru tratarea durerilor de cap si pentru stimularea cresterii parului. Planta usureaza digestia, si este prescrisa pentru probleme precum dispepsia, crampele gastrice, aerofagia si constipatia. Studii efectuate pe animale in 1987 au descoperit ca rozmarinul creste secretia biliara, importanta pentru digestia grasimilor. O lucrare publicata in 1995 a aratat ca planta are efect diuretic si actiune detoxifianta hepatica.

Rozmarinul este un antiinflamator eficient. Are calitati antibacteriene si expectorante, putand  fi folosit in tratarea infectiilor tractului respirator. Este si un tonic bun pentru persoanele care sufera de oboseala. Extern, uleiul esential de rozmarin se dilueaza cu un ulei excipient, precum cel de floarea-soarelui, si se foloseste ca masaj pentru tratarea durerii musculare, a sciaticii si a durerilor si inflamatiilor reumatice. Infuzia adaugata in apa de baie este benefica in cazul reumatismului. Extractul de rozmarin stimuleaza foliculii de par si circulatia scalpului – se aplica pe cap pentru prevenirea alopeciei premature. Calitatile lui antiseptice si astringente il fac util in tratamentul matretii.

Preparare si dozaj:

• In tratamentul dispepsiei, crampelor gastrice, constipatiei si al infectiilor tractului respirator – Infuzie: Puneti 2-4 g de planta uscata la o cana cu apaclocotita, acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti 3 cani pe zi, dupa mese.
• In tratamentul reumatismului – Infuzie: Puneti 50 g de planta la 1 l de apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 30 de minute, apoi adaugati lichidul in apa de baie.

Vote it up
200
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza