Rotavirusul face ravagii

Mai mult de jumatate dintre mame nu stiu ca exista un vaccin care le protejeaza copiii
 
<p>
Gastroenterita cauzata de rotavirus este cea mai frecventa boala in primii ani de viata ai copilului si este extrem de contagioasa. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Masurile standard de igiena nu influenteaza major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de raspandita in toata lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalitatii infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rata de 15%, depasind incidenta accidentelor copiilor prin asfixiere si complicatii ale nasterii premature.
Si in Romania, conform rezultatelor unui studiu al Societatii Romane de Pediatrie realizat in cadrul campaniei  “Sa protejam impreuna copilaria”, rotavirusul a spitalizat cei mai multi copii in comparatie cu celelalte boli, mai multi chiar si decat hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesara pentru 8 din 10 copii afectati de rotavirus.
Cu toate acestea 51% dintre mamici nu au auzit de vaccinarea impotriva rotavirusului, cea mai frecventa boala infectioasa a copilariei.
Derulat la nivel national in randul mamelor cu copii cu varste intre 0 si 5 ani, studiul a aratat ca din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul impotriva rotavirus, doar 35% au ales sa isi protejeze copilul prin imunizare. In comparatie cu vaccinarea impotriva celorlalte boli (pneumonie, varicela, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent inregistrat: aproape de 2 ori mai putine mame aleg sa previna infectia cu rotavirus a copilului prin imunizare.
</p>
Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza