Rostopasca se foloseste ca remediu pentru indepartarea negilor

Rostopasca actio­­nea­­za cu succes si impotriva bacteriilor si a virusurilor
 

Raspandita pe terenurile virane, in gardurile vii si in zonele umede pre­­cum santurile, rostopasca are flori mici, galbene, din aprilie pana in iu­­lie. Intreaga planta este acoperita de perisori mici si teposi. Daca zdrobiti tulpina sau radacina, va curge un suc portocaliu intunecat.

Parti utile - intreaga planta, inclusiv ra­­da­­cina.
• Planta se scoate din pamant si se usu­­ca in perioada de inflorire. • Ros­­to­­pasca este folosita rareori in in­­fuzii ca atare, de obicei se amesteca si cu alte plante precum papadia si tur­­me­­ricul.
• Extractul uscat de rosto­­pas­­ca este con­­ditionat in capsule.
• Sucul porto­­ca­­liu se foloseste proas­­pat.

Compusi activi. Compusii activi sunt al­­caloizii. Cel mai important si mai ras­­pandit este protopina, un antispastic. Radacina mai contine chelidonina, alt alcaloid antispastic care scade si ten­­si­­unea arteriala. In plus, rostopasca con­­tine acizi organici si carotenoizi.

Utilizari medicinale.
In medicina tra­­diti­­o­­nala asiatica, rostopasca este folo­­sita pentru calmarea sistemului nervos. Sucul este un remediu traditional pen­­tru indepartarea negilor. Azi, planta este prescrisa din ce in ce mai frecvent pen­­tru afectiuni hepatice. Actiunea anti­­spa­­s­­tica a plantei poate usura spasmele sistemului digestiv superior si alte pro­­bleme digestive. Rostopasca actio­­nea­­za impotriva bacteriilor si a virusurilor. In 2002, cercetatori coreeni au lansat posibilitatea ca aceasta planta sa fie fo­­losita ca agent anticanceros. Studii in vitro sugereaza ca rostopasca ar putea avea un rol in tratamentul bolilor siste­­mului nervos. Planta este un analgezic si sedativ usor, dar poate fi utila in tra­­tarea durerilor reumatice.

Preparare si dozaj:
• Preparatele din rostopasca trebuie administrate intern doar cu avizul unui specialist in medici­­na plantelor.
• In tratamentul afectiu­­ni­­lor pielii precum negii, herpesul si ec­­zemele - Suc proaspat: Aplicati pe zona afectata de 1-3 ori pe zi.

Vote it up
339
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza