Romanii renunta la tutun

Numarul celor care abandoneaza acest viciu creste de la un an la altul, arata ultimele statistici
 
 
Conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", numarul romanilor care renunta la fumat creste de la an la an. Astfel, in ultimii opt ani, procentul celor care fumeaza a scazut de la 35,3% in 2003, la 26,2%.
"Aceasta evolutie pozitiva are ca principala cauza faptul ca Romania a aplicat cu consecventa masurile prevazute in Conventia Cadru pentru Controlul tutunului a OMS, respectiv monitorizare, protectia populatiei fata de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renuntarea la fumat, avertizare, intarirea interzicerii publicitatii, cresterea taxelor), iar efectele au inceput sa apara", a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii
Studiu, realizat pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 5. 071 persoane, arata ca peste 26% dintre romani, trecuti de varsta de 15 ani, sunt fumatori. Potrivit cercetarii, 22% dintre conationali fumeaza zilnic, in timp ce restul isi aprind o tigara ocazional.
In ceea ce priveste incidenta acestui viciu pe sexe, 15% dintre femei fumeaza zilnic, in timp ce 3% dintre romance fumeaza ocazional. Barbatii fumeaza in numar mai mic decat in anii anteriori, dar in procent dublu fata de femei: 30,2% fumeaza zilnic, iar 5% doar ocazional.
Cercetarea Ministerului Sanatatii arata ca 28,6% dintre fumatori sunt persoane cu varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, in timp ce 28,2% dintre dependentii de nicotina au varste cuprinse intre 18 si 29 de ani.
Persoanele care au acest viciu au studii medii, respectiv 24,5% dintre romani, in timp ce conationali cu studii primare fumeaza cel mai putin, si anume peste 16%. Cei mai multi fumatorii au venituri lunare peste 1.200 de lei - 26,1%, in vreme ce persoanele cu venit lunar mai mic de 700 lei fumeaza cel mai putin: 18,7%. In plus, peste 28% dintre dependentii de nicotina sunt persoane care au o slujba, iar elevii, studentii, pensionarii si femeile casnice fumeaza cel mai putin: 17%.
Studiul MS mai arata ca 46,8% dintre dependentii de tutun fumeaza intre 10 si 20 de tigari, iar 10% din numarul total de persoane care au acest viciu fumeaza mai mult de un pachet de tigari.
Printre persoanele chestionate s-au numarat si romani care au renuntat la aceasta dependenta. Intrebati de ce s-au lasat de fumat, acestia au raspuns in proportie de 28,5% ca "fumatul dauneaza grav sanatatii",17,4% ca "mi-a ajuns" si 12,2% din considerente financiare, in conditiile in care romanii aloca lunar intre 100 si 300 lei pentru tigari.
Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza