Romanii, nepasatori cu sanatatea

Doar 1% isi fac analize si investigatii pe parcursul unei luni
 
<p>Trei sferturi dintre romani isi fac analize sau investigatii medicale o data pe an sau mai rar, in timp ce doar 1% apeleaza lunar la astfel de controale, conform unui studiu online referitor la serviciile medicale din Romania realizat de Mercury Research in 2011. Doar 12% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sunt abonati la o clinica medicala particulara, in timp ce 15% au o asigurare de sanatate privata. Daca, pentru cei mai multi, abonamentul la clinica este platit de compania la care lucreaza, asigurarea de sanatate privata este intr-o proportie mai mare platita din veniturile personale.

Vizita la medic

Majoritatea respondentilor sunt inscrisi la medicul de familie (98%) si aproape opt din zece dintre acestia il viziteaza cel putin o data pe an. Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre romanii peste 18 ani.  Frecventa de vizitare a medicului specialist este mai rara, doar 2% il viziteaza lunar sau mai des, dar cei mai multi, 62%, o data pe an sau mai rar.

La dentist, mai mult de jumatate dintre romanii cu varsta peste 18 ani (55%) ajung o data pe an sau mai rar, si doar 2% lunar sau mai des.

Clinici medicale particulare

Mai mult de un sfert (26%) dintre bucurestenii peste 18 ani au abonament la o clinica particulara, procent mai ridicat decat media la nivel national (12%). La nivel national, mai mult de doua treimi (69%) au declarat ca abonamentul pe care il detin este platit de firma la care lucreaza. Dintre cei care nu aveau abonament in momentul realizarii studiului, 28% au declarat ca intentioneaza in viitor sa apeleze la un astfel de serviciu, in timp ce 46% nu aveau aceasta intentie.

Asigurare medicala privata

Asigurarea medicala privata este platita de catre 67% dintre asigurati din venituri personale, in timp ce pentru 30% aceasta este suportata de catre firma la care lucreaza. In medie, suma anuala platita de catre asigurati se ridica la aproximativ 1.000 lei.

Sistemul de asigurari

Intrebati despre sistemul de asigurari, 77% dintre respondenti considera ca pensionarii nu ar trebui sa plateasca asigurare de sanatate, 86% ca minorii si copiii trebuie sa fie asigurati indiferent daca parintii platesc sau nu, iar 55% afirma ca asigurarea trebuie sa fie platita de toata lumea, obligatoriu, ca un impozit. Aproape trei din zece romani considera ca asigurarea trebuie sa fie platita doar de cei care doresc sa fie asigurati, iar cei care nu platesc sa nu aiba acces la serviciile medicale. </p>

<p>(P) Cea mai buna dobanda fixa la lei. Click pentru credit </p>

Vote it up
442
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza