Romanii au probleme cu plamanii

In urma unei campanii de testari gratuite, 20% dintre cei consultati au fost gasiti bolnavi
 
Peste 1 milion de romani sunt afectati de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie. De asemenea, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste incidenta mortalitatii prin BPOC la barbati, categoria cea mai predispusa la aceasta boala. Mai putin de jumatate dintre cei care sufera de BPOC au beneficiat de o spirometrie in ultimul an, conform acelorasi date ale Societatii Romane de Pneumologie.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistenta la efort, tusea, expectoratia si senzatia de sufocare. Testarile de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru ca boala este cronica si prin urmare incurabila, diagnosticul precoce este vital. Urmarea unui tratament continuu inainte de o pierdere importanta a functiei pulmonare poate incetini evolutia bolii si creste calitatea vietii pacientilor.

In cadrul campaniei „Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!”, CPSS si partenerii sai au organizat testari gratuite de spirometrie, cu asistenta medicilor specialisti pneumologi si a medicilor de familie in 3 orase mari si, pentru prima oara in acest tip de campanii, si in mediul rural - in comunele din 8 judete din Romania.

In total, peste 2.500 de persoane au efectuat testari de spirometrie gratuite. Atat in mediul urban, cat si in mediul rural, aproximativ 500 de persoane au fost diagnosticate cu BPOC (un procent de 20% din totalul celor consultati de medicii specialisti). Dintre persoanele depistate cu BPOC, 40% sunt din Bucuresti.

- in Bucuresti, 750 de persoane au fost testate, iar 200 au aflat ca sufera de BPOC.
- in Iasi au fost testate 700 de persoane, iar 15% dintre acestea au fost diagnosticate cu aceasta afectiune.
- numarul persoanelor testate in Cluj-Napoca a fost de 550, dintre care 15% au fost depistate cu BPOC.
- in mediul rural, comunele din cele 8 judete ale tarii unde a ajuns campania (Timis, Iasi, Cluj, Constanta, Brasov, Dolj, Mures si Calarasi) au fost testati gratuit 500 de localnici, dintre care aproximativ 20% au aflat ca sufera de BPOC.
- rezultatele finale arata ca 9 din 10 romani consultati in mediul rural nu au beneficiat niciodata de o testare de spirometrie si de un consult medical de specialitate.
Vote it up
210
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza