Robotul Philae a aterizat pe cometa Churyumov-Gerasimenko

Evenimentul constituie o premieră în istoria spațială
 

Robotul american Philae a aterizat miercuri pe nucleul unei comete, o premieră în istoria spațială, a anunțat Agenția Spațială Europeana, citată de AFP. Robotul Philae a coborât lin spre cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, la care a ajuns după șapte ore de la desprinderea de sonda Rosetta la ora 10:00 (09:00 GMT). "A decurs bine. Suntem foarte fericiți. A decurs fără probleme", a declarat Andrea Accomazzo, directorul de zbor pentru misiunea Rosetta la Centrul European de Operațiuni Spațiale (ESOC) al ESA, în Darmstadt.

Responsabilii misiunii sondei europene Rosetta, care navighează de zece ani în spațiu, au dat miercuri dimineața ultima undă verde pentru lansarea micului robot-laborator, cu o greutate de 100 kg. Lansat la circa 20 km de suprafața cometei, Philae va cădea liber șapte ore înainte de a încerca să aterizeze pe nucleul cometei Churyumov-Gerasimenko.

Această aterizare reprezintă o veritabilă provocare tehnologică. Micul robot va încerca să aterizeze pe un relief accidentat și în condițiile în care natura solului rămâne necunoscută. Dacă Philae reușește să se așeze pe cometa și să comunice, confirmarea primei aterizări realizate vreodată pe o cometă ar urma să ajungă pe Terra în jurul orei 16,02 GMT, cu o marjă de circa 40 de minute. "Acum trebuie să ne supunem legilor fizicii (...) Nu mai am unghii de ros", a mărturisit Mark McCaughrean, consilier științific la ESA.

Imagini live pot fi urmărite aici.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
320
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza