Roboti pentru varstnici

Comisia Europeana finanteaza un proiect care va imbunatati viata persoanelor in varsta
 
<p>
Un grup de aproximativ 25 de cercetatori europeni s-au intalnit de la Universitatea din Orebro, Suedia, in luna mai 2012, pentru a proiecta roboti care pot ajuta persoanele in varsta si familiile lor sa duca o viata mai buna si mai independenta. Evenimentul este parte a proiectului “Robot-Era“, care este finantat de Comisia Europeana si care va dura timp de 4 ani, din ianuarie 2012 pana in decembrie 2015.
Proiectul, coordonat de “Scuola Superiore Sant’Anna”, include universitati, centre de cercetare, companii private si organismele publice din patru tari ale UE: Italia, Marea Britanie, Germania si Suedia.
Obiectivul proiectului Robot-Era este de a integra robotii si mediile inteligente pentru a produce noi solutii tehnologice care imbunatatesc calitatea vietii persoanelor in varsta, precum si a familiilor acestora.
Cercetatorii intentioneaza sa foloseasca trei tipuri de roboti:
•    Un robot domestic va oferi asistenta la domiciliu zi de zi,
•    Un robot de exterior va ajuta persoanele in varsta pe strada sau in magazine, la transportul de bunuri sau orientare.
•    Un robot condominiu va facilita transportul obiectelor grele de la strada la domiciliu sau poate duce gunoiul.
Roboti diferiti vor coopera, astfel incat impreuna sa poata gestiona sarcini complexe. Aceasta este de asteptat sa fie cheia pentru a face intregul sistem accesibil si acceptabil pentru cetatean.
Utilizabilitatea, acceptabilitatea, durabilitatea si satisfacerea nevoilor reale ale persoanelor in varsta sunt prioritati pentru Robot-Era.
</p>
Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza