Risotto cu rosii uscate si fasole

O reteta bogata in carbohidrati, ce se serveste cu o salata simpla. Se poate face si cu alte legume in loc de fasole pastai

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:

1 lingura de ulei de masline extravirgin
1 ceapa mare, tocata
2 catei de usturoi, pisati
300 g orez pentru risotto
85 g rosii, uscate la soare (ambalate uscat), tocate mare
240 ml vin alb sec
1,2 litri supa simpla de legume, fierbinte, preferabil preparata in casa
225 g fasole lata, congelata
55 g parmezan, proaspat ras
30 g seminte de pin
sare si piper
12 frunze mari de busuioc, taiate fasiute, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si usturoiul, si se prajesc 5 minute la foc mediu, amestecand frecvent, pana cand se inmoaie si incep sa se coloreze.

Se adauga orezul si rosiile, se amesteca pentru ca boabele de orez sa se acopere cu ulei, dupa care se toarna vinul. Se da mixtura intr-un clocot.

Se toarna in cratita jumatate din zeama de supa si se clocoteste, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe, amestecand adesea, timp de 10 minute. Se adauga fasolea lata si jumatate din zeama de supa ramasa. Se da din nou in clocot si se continua fierberea 10 minute, dupa care se pune si zeama care a mai ramas, in doua reprize, pe masura ce orezul absoarbe lichidul.

Risotto-ul e gata cand orezul s-a fragezit, dar boabele sunt inca intregi, iar fasolea lata s-a inmuiat.

Se adauga parmezanul ras si semintele de pin, se asezoneaza si se amesteca. Se serveste risotto-ul imediat, presarand pe el fasioare de frunze de busuioc.

Cateva idei:

• Pentru a folosi fasole lata proaspata in locul celei congelate, se cumpara 1 kg de pastai. Se curata si se adauga la pasul 3.
• Se poate inlocui fasolea lata cu 300 g de frunze tinere de spanac, amestecandu-le in risotto chiar inainte de a presara parmezanul. Astfel, spanacul ramane proaspat si gustos cand risotto-ul este servit.
• Se adauga 3 linguri de pesto odata cu ultima transa de zeama de supa si se omit parmezanul, semintele de pin si busuiocul.
• Pentru un risotto cu ciuperci, se renunta la fasolea lata si se foloseste fiertura de pui in locul supei de legume. Se adauga 1 lingura de frunze de cimbru odata cu prima transa de lichid. Chiar inainte ca risotto-ul sa fie complet gatit, se prajesc 450 g de ciuperci proaspete, taiate in jumatate, in 2 linguri de ulei de masline, timp de 3-4 minute, la foc iute, pana ce se rumenesc putin. Se adauga in risotto ciupercile, cu sos cu tot, odata cu parmezanul. Pentru un gust si mai intens, se pune, impreuna cu vinul, 1 lingura de manatarci uscate, tocate.

Avantaje:

• Orezul e o cereala importanta, constituind baza dietei a milioane de oameni de pe glob. Prelucrarea boabelor pentru a se obtine familiarele varietati albe inlatura partial vitaminele B. Insa, in acest fel de mancare, atat fasolea lata, cat si semintele de pin contin B1 si niacina.
• Ca si alte boabe si seminte, fasolea lata este bogata in proteine si saraca in grasimi, continand, in plus, cantitati benefice de fibre.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza