Risotto cu linte

Lintea da un plus de gust si textura acestui risotto italienesc cu ciupercute si il face si mai hranitor

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatit: 45 de minute

Ingrediente:

170 g linte verde
500 ml bulion de legume
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 ceapa tocata marunt
1 catel de usturoi pisat
3 tije de telina tocate
1 ardei gras rosu curatat de seminte si tocat
1 lingurita coriandru macinat
1 lingurita chimion macinat
225 g ciupercute, tocate
170 g orez de risotto
200 ml vin alb sec
3 linguri coriandru proaspat, tocat plus pentru ornat
50 g parmezan, rasa carlionti
sare si piper

Preparare:

Se gateste lintea 20 de minute, intr-o oala cu apa clocotita, dupa care se scurge si se pune deoparte. Se pune bulionul in oala si se aduce la punctul de fierbere, la foc mediu. Se micsoreaza flacara astfel ca bulionul sa fiarba foarte incet.

Se incinge uleiul intr-o cratita mare, se adauga ceapa, usturoiul si telina si se gatesc 5 minute, pana cand se moaie, amestecand ocazional. Se adauga ardeiul gras, coriandrul si chimionul macinate, si se gatesc 1 minut, amestecand.

Se adauga ciupercutele, orezul si lintea fiarta si se amesteca bine. Se toarna vinul in cratita si se adauga un polonic de bulion fierbinte. Se da intr-un clocot usor si se fierbe pana ce majoritatea lichidului a fost absorbita, amestecand frecvent.

Se adauga un alt polonic de bulion si se gateste pana ce este absorbit, amestecand frecvent. Se repeta aceasta adaugare treptata de lichid fierbinte pana ce intreaga zeama a fost absorbita de orez. Acesta ar trebui sa fie cremos si fraged, dar inca ferm, iar lintea ar trebui sa fie frageda.

Se adauga coriandrul tocat si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se serveste risottoul fierbinte, presarat cu carlionti de parmezan si coriandru tocat.

Cateva idei:

• In loc de linte verde, folositi linte de Puy.
• Inlocuiti carliontii de parmezan cu 2 oua fierte tari tocate.
• Preparati un „risotto“ cu arpacas, caliti 2 fire de praz feliate si 1 catel de usturoi intr-o lingura ulei de masline extravirgin. Adaugati un ardei gras rosu sau galben curatat de seminte si tocat, 250 g arpacas, 2 lingurite ierburi de Provence, 200 ml vin alb si sec si 100 ml bulion de legume fierbinte. Fierbeti ingredientele 45 de minute, adaugand treptat inca 400–500 ml supa fierbinte si amestecand frecvent, pana ce arpacasul este fraged. Intre timp, gatiti in aburi 225 g buchetele de broccoli si fierbeti 170 g mazare decongelata. Amestecati-le in risottoul de arpacas si lasati-le pe foc pana ce mixtura este fierbinte. Asezonati cu sare si piper si serviti mancarea presarata cu carlionti de parmezan.

Avantaje:

• Boabele de linte sunt semintele mici ale unei varietati de plante leguminoase. Sunt o buna sursa de proteine, carbohidrati cu amidon, fibre si vitamine din grupul B.
• Branza parmezan, preparata din lapte degresat de vaca, nepasteurizat, are o contributie de proteine in aceasta reteta, ca si de calciu si vitamina B12.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
204
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza