Riscurile unei diete drastice

Regimurile alimentare “dure” au la baza instalarea rapida a senzatiei de satietate, spun nutritionistii
 

<p>Sezonul estival incepe in aproximativ trei luni si fiecare dintre noi se gandeste cum sa scape repede de surplusul de kilograme acumulat de-a lungul iernii. Suntem tentati de cele mai multe ori sa apelam la diete drastice, care ne "ajuta" sa slabim pana la sapte kilograme in maximum doua saptamani. Medicii nutritionisti spun ca persoanele care doresc sa slabeasca sanatos vor trebui sa dea jos doar doua kilograme pe luna. In plus, specialistii atrag atentia ca dietele drastice ne pun in pericol sanatatea, iar efectele devastatoare asupra organismului nu vor intarzia sa apara.

Risc de fracturi. Faptul ca oasele devin fragile, mai predispuse la fracturi, este doar una dintre urmari. Un grup de cercetatori de la Universitatea Missouri a constatat ca densitatea oaselor este redusa in astfel de regimuri alimentare. Concluzia a reiesit in urma unui studiu pe un grup de femei care a urmat o cura de slabire, impletita cu un program riguros de miscare. Cele mai expuse fracturilor erau femeile care dadusera jos aproximativ 5 la suta din greutatea initiala. Oamenii de stiinta recomanda suplimentele de calciu si vitamina D.

Topesc masa musculara. "Acest lucru este intalnit in cazul persoanelor care urmeaza o dieta pe baza de fructe, de regula grapefruit sau struguri", spune medicul nutritionist Mihaela Bilic. Fructele sunt diuretice, bogate in fibre si minerale si sarace in sare. Senzatia de satietate este tinuta sub control prin cantitate. "Urmata mai mult de doua zile, aceasta cura duce la aparitia carentelor proteice majore ce implica topirea masei musculare. In plus, fructele contin 12 la suta glucide, adica zahar, si s-ar putea ca pierderea de kilograme sa nu fie spectaculoasa", atrage atentia Bilic.

Aparitia oboselii accentuate. Regimul disociat - scapi de pana la 2,5 kilograme in patru zile. "Are la baza consumul nelimitat al unui singur aliment: carne, lapte, fructe sau legume, pe care trebuie sa il mananci pe parcursul zilei", spune dr. Bilic. Este usor de urmat si, datorita lipsei varietatii alimentare, apare rapid fenomenul de autolimitare a cantitatii consumate. "Este un regim dezechilibrat, deoarece organsimul are nevoie de toate principiile alimentare in fiecare zi, nu doar o data pe saptamana, deci exista riscul senzatiei de oboseala accentuata", avertizeaza medicul nutritionist.

Imposibilitatea de a mai desfasura activitati profesionale. Apare in cazul persoanelor care urmeaza un regim strict, timp de doua saptamani, cu un continut caloric foarte redus (600-800 de kilocalorii pe zi) care are la baza consumul de oua fierte: 6-8 pe zi. "Scaderea ponderala este spectaculoasa, iar senzatia de foame dispare dupa doua zile. Un mare dezavantaj este aportul caloric minim care nu permite desfasurarea activitatilor profesionale. Este profund dezechilibrat, iar metabolismul risca sa se adapteze la un nivel scazut de energie", avertizeaza medicul Mihaela Bilic.

Imbatranirea precoce. Dietele drastice au efecte negative si asupra pielii. Medicii spun ca unele tipuri de diete duc la distrugerea retelelor de colagen de la nivelul dermei, pe fondul lipsei vitaminei C si a carentelor proteice. Cele mai vizibile sunt efectele la nivelul pielii, cand incep sa apara ridurile, celulita, sa cada parul, aparitia vergeturilor si a cearcanelor.
2 kilograme pe luna este pierderea in greutate recomandata in curele de slabire sanatoase.</p>

Vote it up
276
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza