Rinichi creati in laborator

S-au obtinut noi succese in “fabricarea” celui mai cerut organ pentru transplant
 

<p>

Cercetatorii de la Massachusetts General Hospital au produs un rinichi in laborator si l-au transplantat cu succes intr-un animal, unde organul a inceput sa produca urina, relateaza BBC. Specialistii in medicina regenerativa considera realizarea un pas foarte important, avand in vedere faptul ca rinichiul este organul cel mai cerut pentru transplant.

Cercetatorii urmaresc sa poata lua un rinichi, sa indeparteze toate celulele vechi si sa ramana cu un “esafodaj” asemanator unui fagure, care apoi este reconstruit cu celule luate de la pacient. Cum tesutul se va potrivi cu cel al pacientului, acesta nu va avea nevoie de imunosupresoare pe viata.

Acest lucru ar creste numarul de organe disponibile la transplant. In prezent, cele mai multe organe oferite sunt respinse, insa acestea pot deveni “sabloane” pentru unele mai potrivite.

Ce a reusit echipa de cercetatorii americani?

Acestia au luat un rinichi de la un sobolan, i-au spalat cu un detergent celulele vechi. Esafodajul de proteine care a ramas arata exact ca un rinichi, continand inclusiv o retea complicata de vase sangvine si vase de scurgere. Aceasta retea a fost folosita pentru a “pompa” celulele bune la partile potrivite din rinichi, unde, unindu-se cu esafodajul, au reconstruit rinicihiul.

Acesta fost tinut intr-un cuptor special care a simulat corpul sobolanului de laborator timp de 12 zile.

Cand a fost testat in laborator, acesta a atins 23% din productia naturala de urina. In schimb, in momentul in care a fost transplantat in sobolan, eficacitatea a scazut la 5%.

Insa seful echipei, Dr. Harald Ott, a declarat ca restaurarea unei parti mici din functia normala poate fi suficienta. “Daca esti un pacient care face hemodializa, atunci o functie a rinichiului de 10-15% te-ar face independent de aceasta. Nu trebuie sa mergem pana la capat”, a spus el pentru BBC. “Cred ca impactul clinic al unui tratament de succes ar fi enorm”.

Mai este nevoie de multa cercetare in domeniu, pana cand procesul sa fie luat in considerare pentru oameni. Cercetatorii trebuie sa reuseasca sa redea functionarea rinichiului la un procent mai mare si sa demonstreze ca acesta va rezista si functiona mult timp in organism.

</p>

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza