Rigatoni la cuptor cu vinete

Vinetele adauga gust si textura pastelor satioase, acoperite cu un strat crocant de firimituri de paine integrala si parmezan

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gatit: 15–20 de minute

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa mare tocata
2 catei de usturoi pisati
4 linguri vin rosu
2 cutii rosii tocate in suc propriu, circa 400 g fiecare
5 rosii uscate la soare, conservate in ulei, circa 45 g in total, scurse si tocate
1 vanata taiata cubulete de 1 cm
2 linguri oregano proaspat tocat
225 g rigatoni sau alte paste de dimensiuni medii, in forma de tub, cum ar fi penne
30 g firimituri de paine integrala proaspata
30 g parmezan, proaspat ras
sare si piper

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare, se adauga ceapa si se gateste la foc mic 4–5 minute, amestecand frecvent, pana ce s-a muiat si s-a facut aurie. Se adauga usturoiul si se gateste inca 1–2 minute.

Se toarna vinul si se fierbe cateva minute, dupa care se adauga rosiile, cu suc cu tot, rosiile uscate la soare, vinetele si oregano. Se da totul in clocot, se micsoreaza flacara, se acopera cratita si se fierb ingredientele incet, 15–20 de minute, amestecand ocazional.

Intre timp, se fierb pastele intr-o oala mare cu apa, timp de 10–12 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce se fac al dente. Se scurg bine.

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se asezoneaza sosul de rosii cu sare si piper, dupa gust. Se rastoarna pastele gatite intr-un vas termorezistent mare, uns cu putin ulei. Se toarna peste ele sosul si se amesteca bine.

Se combina intr-un castron firimiturile de paine cu branza parmezan, dupa care se presara uniform aceasta mixtura peste paste. Se gatesc pastele la cuptor 15–20 de minute, pana cand sosul bolboroseste, iar firimiturile si branza sunt rumenite si crocante. Se serveste mancarea fierbinte.

O idee:

• Pentru a prepara paste la cuptor, cu ciupercute si spanac, amestecati intr-o cratita 500 g ciupercute tocate sau feliate, 1 ceapa mica tocata, 500 ml bulion de legume, 150 ml vin alb sec si 10 frunze de salvie tocate . Dati in clocot, apoi acoperiti cratita si fierbeti ingredientele 5 minute. Scurgeti ciupercile, pastrand lichidul in care au fost gatite. Amestecati 2 linguri faina de malai cu 5 linguri lapte semide-gresat si incorporati treptat lichidul de la ciupercute. Turnati mixtura inapoi in cratita si incalziti usor, amestecand pana se ingroasa. Adaugati 3 linguri smantana, 1 lingurita mustar cu boabe, sare si piper. Adaugati ciupercutele gatite si 150 g frunze de spanac tanar. Incaziti amestecul incet, pana ce spanacul se moaie. Intre timp, fierbeti 225 g rigatoni sau penne, 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Scurgeti-le si rasturnati-le intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei. Turnati peste ele sosul de ciupercute si spanac, amestecand. Prajiti usor 2 felii groase de paine integrala, cu seminte, indepartati coaja si taiati miezul cubulete. Presarati-le peste paste, impreuna cu 30 g parmezan proaspat ras. Coaceti ingredientele la 200 °C, timp de 15 minute, pana cand sosul bolboroseste. Ornati cu frunze proaspete de salvie si serviti mancarea fierbinte.

Avantaje:

• Pastele sunt un aliment versatil, bogat in carbohidrati cu amidon, proteine, fibre (mai ales daca sunt utilizate varietatile de paste integrale), vitamine din grupul B si minerale. Sunt de asemenea sarace in grasimi – sosul servit impreuna cu pastele este cel care ridica continutul de grasimi al mancarii.
• Desi vinetele sunt sarace in calorii, mancarurile care le folosesc tind sa fie bogate in grasimi, fiindca vinetele absorb uleiul in care sunt prajite. Gatite in sosul de rosii, se moaie si mai si capata un gust deosebit, fara a absorbi nici un fel de grasimi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>

Vote it up
396
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza