Ridurile prevestesc oase fragile

Oasele și pielea împart un grup de proteine numite colageni, care scad odată cu înaintarea în vârstă
 

Aproximativ una din două femei de peste 50 de ani suferă de o fractură din cauza osteoporozei, conform Fundației Naționale pentru Osteoporoză din SUA (U.S. National Osteoporosis Foundation), dar femeile aflate în perioada post-menstruală, care prezintă riscurile respective, nu fac radiografii pentru a descoperi dacă au osteoporoză. Așadar, ar putea starea tenului tău să îmbunătățească situația analizelor pentru osteoporoză? Când cercetători de la Yale University au studiat 100 de femei cu vârste în jur de 50 de ani care tocmai intraseră la menopauză, au descoperit că femeile care aveau cele mai adânci riduri aveau de asemenea și cea mai mică densitate a oaselor în zone importante, cum ar fi bazinul și coloana vertebrală.

Oasele și pielea împart componente comune, respectiv un grup de proteine numite colageni, care scad odată cu înaintarea în vârstă, spune autorul studiului dr. Lubna Pal, director al Programului pentru Sindrom Ovarian Polichistic la Yale University School of Medicine. Dr. Pal a dat peste aceste cercetări cu șapte ani în urmă, când prezenta un studiu ce demonstra că femeile cu rezerve ovariene scazute (ovule depozitate) aveau de asemenea și densitatea oaselor redusa. „Pe masură ce multe dintre pacientele mele se apropiau de menopauză, se plângeau de schimbări la nivelul pielii și de subțierea firelor de păr, spune dr. Pal. „Acest lucru m-a facut să mă întreb dacă nu cumva același lucru se întâmpla și în interiorul corpului – dacă pierdeau colagen din piele, oare pierdeau și din oase?”

Dar nu te teme pentru rezistența scheletului tău, dacă fața îți este ridată – dr. Pal spune că avem nevoie de mai multe studii pe termen lung pentru a întelege pe deplin relația dintre riduri și fracturi. Tenul tău este influențat masiv de alți factori cum ar fi expunerea la soare și moștenirea genetică, avertizează dr. Felicia Cosman, purtător de cuvant al Fundației pentru Osteoporoză din Statele Unite (U.S. National Osteoporosis Foundation), așa că s-ar putea să nu ai neaparată nevoie de o radiografie a oaselor.

Ce să faci?

Dacă treci prin menopauză și ai observat o mulțime de riduri noi și adânci, discută cu medicul tău și vezi dacă îți recomandă o scanare a oaselor, în special dacă ai și alți factori de risc cum ar fi un istoric de osteoporoză în familie, ești supraponderală, fumezi sau bei mult alcool (peste două pahare zilnic).

Vote it up
280
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza