Retete creative cu paine prajita

Aceste retete nu sunt strict pentru micul dejun. Cu ajutorul lor, se pot prepara la iuteala pranzuri si cine usoare.
 

Micul dejun este cunoscut ca fiind cea mai importanta masa a zilei. Meniul variaza in functie de sezon, de orarul, de preferintele si de bugetul nostru. Combinatia ideala este intre o portie moderata de carbohidrati, fructe proaspete si ceva proteine – alimente care ne vor furniza energia necesara pana la pranz. Retetele simple care urmeaza sunt gandite sa satisfaca toate cerintele.

Painea este baza micului dejun si exista o mare diversitate de sortimente. Painea integrala contine mai multe substante nutritive decat cea preparata din faina rafinata. In comert exista mai multe mixuri de cereale, in diverse combinatii, iar tipurile de paine de secara si orz sunt nu doar hranitoare, ci si foarte gustoase. O paine cu fructe, de buna calitate, este delicioasa ca o varianta dulce.

Painea se congeleaza excelent si poate fi scoasa direct din congelator si prajita. Ea se poate felia si pastra intr-o punga resigilabila, iar painea feliata se congeleaza in ambalajul original. Dupa fiecare utilizare punga trebuie inchisa bine si aerul scos din ambalaj.

Pentru a unge feliile de paine prajita, se recomanda alimente naturale, fara adaosuri de zahar, sare sau grasimi inutile: legume proaspete atunci cand sunt in sezon, pentru o valoare nutritionala maxima, si produse lactate cu un continut redus de grasimi sau complet degresate. Cantitatile date aici se impart in mod egal intre doua felii de paine prajita de dimensiune medie, reprezentand o portie.

1. Se ung feliile cu 2 linguri de unt de arahide natural. Se sfarama sau feliaza 1 banana mare, coapta, si se intinde peste untul de arahide.

2. Se ung feliile de toast cu 1 lingura de tahini (pasta de susan). Se pune deasupra 1/4 cana (60 g) ricotta cu un continut redus de grasimi, apoi se presara 2 lingurite de seminte de dovleac si 2 lingurite de seminte de floarea-soarelui. Se stropeste totul cu 2 lingurite de miere.

3. Se feliaza 6 capsune si se pun intr-un castronel. Se stropesc cu 1/2 lingurita de otet balsamic; se presara pe ele putin piper negru, proaspat macinat. Se lasa sa stea 5 minute, amestecand ocazional. Se aseaza pe feliile de paine 1/3 cana (60 g) branza de vaci degresata, iar peste ea se aranjeaza capsunele. Ca o varianta rapida, se pot stropi capsunele cu 2 lingurite de suc de portocale si 1 lingurita de miere; se lasa sa stea 5 minute.

4. Se sfarama 1/2 avocado mic, se amesteca pasta cu 2 lingurite de suc de lamaie si se ung feliile cu amestecul obtinut. Se feliaza 1 rosie si se aseaza rondelele peste avocado. Se asezoneaza cu piper negru, proaspat macinat.

5. Se ung feliile cu 1/4 cana (60 g) ricotta cu un continut redus de grasimi si se pune ca topping 1 lingura de rosii uscate, tocate. Se presara deasupra 1 lingura de parmezan ras, se lasa sandviciurile sub grillul incins cam 1 minut, pana cand se rumenesc putin. Se pun deasupra 5 frunze proaspete de busuioc (daca este in sezon), tocate marunt.

6. Se combina 1/3 cana (80 g) ricotta cu un continut redus de grasimi, 1 lingurita de miere, 1 varf de cutit de scortisoara si 1 varf de cutit de nucsoara rasa. Se ung feliile cu acest amestec, apoi se pune deasupra 1/3 cana (50 g) zmeura sau afine, proaspete sau decongelate, sau un amestec din amandoua. Se sfarama putin fructele cu furculita.

7. Se amesteca 1/3 cana (80 g) branza de vaci degresata cu pulpa tocata de la 1 portocala sau mandarina (se arunca coaja, membranele si samburii) si 1/2 lingurita de seminte de mac. Se ung cu aceasta compozitie feliile de paine prajita si se stropesc cu 1 lingurita de miere.

8. Se ung feliile cu 1/4 cana (60 g) ricotta cu un continut redus de grasimi si se aseaza deasupra 1-2 smochine proaspete, feliate. Se presara 1 lingura de nuca tocata. Se poate stropi totul cu miere. Se pot folosi si caise sau curmale uscate, sau un amestec din amandoua.

9. Se toaca 1 ou rascopt si se amesteca cu 1 lingurita de chives maruntit. Se ung feliile cu 2 linguri de branza de vaci cu un continut redus de grasimi si se aseaza deasupra amestecul cu ou. Se asezoneaza cu piper negru, proaspat macinat. Pentru un fel mai consistent, se pot folosi 2 oua; ouale se pot fierbe cu o seara inainte si pastra in frigider peste noapte.

10. Se incalzesc intr-o craticioara 220 g fasole fiarta (boabe). Se toaca marunt 1/2 cana (25 g) frunze de spanac tanar si se adauga la fasole; se amesteca, pe foc mic, pana cand se inmoaie. Se serveste amestecul pe paine prajita, presarand deasupra 2 linguri de branza Cheddar degresata, rasa.

11. Se aranjeaza pe toasturi 1 rosie taiata rondele si se pun peste acestea 40 g sunca slaba, tocata. Se scurg 125 g boabe de porumb din conserva si se presara deasupra. Se acopera cu 2 linguri de branza Cheddar cu un continut redus de grasimi, apoi se gratineaza totul, sub grillul incins, 1 minut sau pana ce branza s-a topit.

Vote it up
263
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza