Reteta de cozonac

Cu stafide, migdale, rom si unt, acesta va satisface, cu siguranta, toate gusturile

 

<p>

Timp de preparare: 40 minute
Plus: 1 1/2 - 2 ore timp de repaus
La cuptor: 45-55 minute

Ingrediente:

250-375 g stafide mari (deschise la culoare)
125 g stafide de Corint (mai mici, inchise la culoare)
2 linguri rom
84 g drojdie (2 cuburi)
2 lingurite zahar
250 ml lapte caldut
750 g faina, in plus pentru prelucrat
125 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 varf de cutit sare
2 lingurite coaja de lamaie rasa fin
6 picaturi aroma de ulei de migdale amare
cate 1 varf de cutit praf de cardamon si de nucsoara
250 g unt topit
100 g coaja de lamaie confiata, tocata marunt
100 g migdale descojite, macinate
75 g unt pentru uns zahar pudra

Preparare:

Stafidele mari si cele de Corint se tin in rom 20 de minute, apoi se scurg printr-o sita. Se rupe drojdia bucati si se pune intr-un castron mic, se adauga 2 lingurite de zahar si 3 lin­guri de lapte, se amesteca si se lasa 15 minute la temperatura camerei.

Se pun doua treimi din faina intr-un castron. Se face o adancitura la mijloc, in care se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, aroma de migdale, condimentele si untul.

Se toarna deasupra laptele cu drojdia. Se amesteca, incepand din centru, cu restul de lapte si cu celelalte ingrediente. Apoi se adauga si restul de faina si se framanta aluatul pana devine omogen si se desprinde de pe marginea castronului. Se incorporeaza in aluat  cele doua tipuri de stafide, coaja de lamaie si migdalele, prin framantare.

Se lasa aluatul acoperit la cald timp de 1 ora, ca sa creasca. Se presara un strat subtire de faina pe suprafata de lucru si se mai framanta si se bate aluatul aproximativ 10 minute, cu putere, pana devine elastic si nu mai este lipicios. Pentru a forma cozonacul, se intinde aluatul ca o foaie rotunda, cu diametrul de 35 cm. Se pliaza una din parti pana peste mijloc, obtinand forma tipica a acestui fel de cozonac.

Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt. Se pune cozonacul in ea, se acopera si se tine la cald pana ce cozonacul creste in inaltime si latime cam cu jumatate din dimesiunile initiale. Se incinge cuptorul la 250 de grade (230 de grade cu ventilator sau treapta 6).

Se introduce cozonacul in cuptorul incins. Se reduce temperatura cuptorului la 160 de grade (140 de grade cu ventilator sau treapta 1-2) si se coace cozonacul 45-55 de minute.

Cand este gata, se unge cu unt si se presara cu un strat subtire de zahar, apoi se infasoara in folie de aluminiu, ca sa nu se deshidrateze. Pentru a-l unge, se topeste untul intr-o craticioara. Se scoate cozonacul din cuptor. Se unge din belsug cu unt si se pudreaza cu zahar.

Inainte de a fi servit, se pudreaza cu zahar din belsug.

Versiune: Cozonac umplut

Se spala cate 150 g stafide de Corint si stafide mari si se scurg. Apoi se ames­teca cu 150 g migdale tocate, 150 g fistic tocat, 100 g coaja de lamaie confiata, 100 g coaja de portocala confiata, 4 linguri rom si o lingurita vanilie macinata. Se lasa sa stea peste noapte. Se amesteca 1 kg de faina cu 3 pliculete de drojdie uscata, 125 g zahar, 1 praf de sare. Se adauga pe rand 4 oua, 400 g unt topit si racit si aproximativ 125 ml lapte caldut. Se framanta totul foarte bine si se lasa la dospit cel putin 2 ore. Se scurge amestecul de stafide, migdale si coaja confiata si se incorporeaza in aluat, continuand sa se framante. Se mai lasa la dospit inca 2 ore. Pentru umplutura se spala 1 lamaie verde, se sterge bine, se rade coaja si se stoarce zeama. Se face un aluat din 200 g compozitie de martipan, 200 g zahar pudra, 100 g migdale sau fistic tocat, coaja si zeama de lamaie verde. Se fac 2 suluri. Se imparte aluatul dospit in doua si se intinde. Din fiecare foaie se face cate un cozonac, in care se introduce sulul de martipan. Cozonacii se pun pe o tava unsa cu grasime si se mai lasa aproximativ 20 de minute sa creasca. Se coc circa 50 de minute in cuptorul incins la 180 de grade (160 de grade cu ventilator sau treapta 2-3). Se ung apoi cozonacii fierbinti cu unt topit si se pudreaza cu zahar.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
333
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza