Renuntarea la fumat te ingrasa

Cercetatorii au descoperit de ce fumatorii au tendinta de a lua in greutate cand renunta la acest obicei
<p>Este foarte cunoscut obiceiul celor care se lasa de fumat de a manca mai mult sau de a simti nevoia permanenta sa rontaie cate ceva. Ce nu se stia exact este mecanismul ce declanseaza noua nevoie. Se pare ca nicotina poate stimula activitatea celulelor din creier care, in mod normal, semnaleaza oamenilor sa se opreasca din mancat atunci cand sunt satui, conform unei cercetari publicate in revista “Science” la inceputul lunii iunie.
Greutatea nu este insa foarte afectata: in medie, cei care renunta la fumat castiga intre 2 si 4,5 kg in primele luni. Conform Institutului National de Sanatate american, doar 10% dintre cei care se lasa de fumat iau in greutate considerabil, asta insemnand aproximativ 13 kg. Totusi, este o tulburare pe care multi fumatori o invoca atunci cand sunt intrebati de ce nu incearca sa renunte. Intrebarea care se pune mai departe este daca descoperirea ar putea conduce la tratamente care sa-i ajute pe doritori sa renunte fara grija de a lua in greutate.
Cercetatorul Yann Mineur, asociat al Universitatii Yale, a descoperit legatura in timp ce studia pe soareci o substanta bazata pe nicotina - in clipa in care animalele dintr-o data au inceput sa manance mai putin. Nicotina se depune pe o varietate de receptori, sau pe suprafata celulelor. Asta e modul in care aceasta declanseaza dependenta, ajunsa intr-o anumita parte a creierului.
Dar cand vine vorba de greutate, cercetatorul de la Yale a constatat ca nicotina activeaza un receptor diferit decat cel implicat in declansarea si mentinerea dependentei. Acesta este situat pe un mic set de neuroni in hipotalamus, o regiune care regleaza apetitul.
Cand cercetatorii le-au dat nicotina soarecilor, astfel incat substanta sa nu ajunga in acea regiune a creierului, animalele nu au mai reusit sa piarda in greutate la fel ca soarecii normali.
Fumatul provoaca cancer, atacuri de cord si o serie de alte afectiuni, asa ca o crestere moderata in greutate nu ar trebui sa ii descurajeze pe cei ce doresc sa renunte. Insa fumatorii care au aceasta preocupare ar trebui sa incerce tratamente pentru renuntarea la fumat pe baza de nicotina, sugereaza autorul principal al studiului, Marina Picciotto, profesor de psihiatrie si neurobiologie la Yale.
Alt medicament utilizat in aceleasi experimente pe soareci este citisina, cu rezultate similare asupra pastrarii greutatii, este vandut in Europa de Est pentru renuntarea la fumat.
Este totusi destul de dificila dezvoltarea unui medicament care sa vizeze numai receptorul responsabil de mentinerea greutatii, atrage atentia Picciotto, deoarece acesta este implicat si in raspunsul la stres al organismului in moduri ce ar putea conduce la efecte adverse, cum ar fi hipertensiunea arteriala.
Momentan, pentru a scadea sansele de a lua in greutate dupa renuntarea la fumat, Institutul National de Sanatate american propune:
•    accepta-te asa cum esti;
•    incepe sa faci exercitii fizice de intensitate moderata;
•    limiteaza consumul de alcool si de snacks-uri;
•    ia in considerare daca ai nevoie de medicamente pentru a renunta mai usor;
•    ia in considerare apelarea la ajutor specializat pentru a tine greutatea sub control.</p>
Vote it up
173
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza