Relatia dintre vitalitate si exercitiile fizice

Eforturile fizice regulate produc o stare de bine datorita substantelor eliberate
 

Eforturile fizice regulate, practicate pe termen lung, au un efect tonifiant asupra tuturor sistemelor corpului, inclusiv a celui imunitar. De asemenea, ele produc o stare de bine, deoarece stimuleaza secretia de beta-endorfine si serotonina din creier. Deoarece activitatea fizica implica un consum ridicat de energie, atletii si persoanele care practica exercitii in ritm sustinut au nevoie de un aport caloric mai mare decat cei cu un stil de viata sedentar.

Pentru ca organismul sa functioneze la capacitatea maxima, are nevoie de insulina si alti hormoni, ce asigura glucoza pe care muschii o convertesc in energie – un proces extrem de complex ce are loc in timpul efortului fizic. Pentru aceste procese e nevoie de minerale precum crom, magneziu si zinc, dar si de vitaminele B, implicate in utilizarea energiei.

In timpul eforturilor fizice, inspiram mai mult oxigen decat de obicei. Acest lucru stimuleaza productia de radicali liberi, molecule instabile care pot afecta celulele. Excesul de radicali liberi poate cauza dureri musculare, ce pot fi combatute cu ajutorul antioxidantilor. Incepatorii, persoanele in varsta sau cele care fac antrenamente viguroase pot lua suplimente cu vitaminele C si E.

Vote it up
15
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza