Relația copilului cu mama

Care sunt dezavantajele pe care le întâmpină la maturitate copilul preferat al mamei 
 

În ciuda avantajelor de care beneficiază în perioada copilăriei, copilul preferat al mamei are parte la maturitate de un mare dezavantaj: probabilitatea că acesta să se confrunte cu episoade depresive este mai mare, scrie spring.org.uk.

 

Aceste date sunt sugerate de un studiul intitulat "Role of Perceived Maternal Favoritism and Disfavoritism în Adult Children’s Psychological Well-Being", efectuat recent de către cercetătorii americani de la Universitatea Purdue și publicat în revista "Journal of Gerontology: Social Sciences".

 

 "Aceia care se percep în copilărie a fi mai apropiați din punct de vedere emoțional de mamele lor raportează simptome caracteristice depresiei într-un procent mult mai mare. în mod curios, aceeași este situația și în cazul acelora care, dimpotrivă, simt că au fost în copilărie într-un conflict permanent cu mamele, sau care cred că mamele lor sunt dezamăgite de evoluția lor," afirmă Jill Suitor, unul dintre autorii studiului.

 

 Rezultatele studiului au fost pronunțate în urma analizei a 725 de tineri ce provin din 309 famili. Evoluția psihologică a acestora a fost urmărită pe durata a 7 ani, iar rezultatele au confirmat ipotezele cercetătorilor: copiii care se simt mai apropiați de mamele lor au șanse mai mari să se confrunte cu episoade depresive la maturitate.

 “Episoadele depresive vin pe fondul unor tensiuni între frați, resimțite de copilul care se simte mai apropiat de mamă, dar și din responsabilitatea pe care acesta o resimte purtând grija părinților," spune Megan Gilligan, coautoarea studiului. 

 

 Studiul face o asociere între starea psihologică înregistrată la copii, atât în cazurile în care mamele au arătat o apreciere mai mare față de unul dintre copii, cât și în cazul în care și-au manifestat dezamăgirea, și prezența comparației cu persoanele de aceeași vârstă, ce se manifestă la tineri în prima etapă a maturității. 

 

 În lumina acestor idei este mai puțin surprinzător faptul că persoanele care simt că și-au dezamăgit mamele ajung să experimenteze episoade depresive la maturitate, în urma faptului că se compară constant cu oamenii din jur.

  

Vote it up
196
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza