Rata do-piaza

Fel de mancare asiatica datand de pe vremea mogulilor, combina ceapa si rosiile cu condimentele orientale potrivite pentru acest tip de carne
 
<p>Timp preparare: 30 de minute
La foc: 1 ora si 30 de minute
Se obtin 4 portii

Ingrediente

500 g ceapa
700 g piept de rata
2 linguri ulei de floarea-soarelui
2 frunze de dafin, faramitate
4 teci de cardamon verde, crapate la un capat
5 cm dintr-un baton de scortisoara, rupt in doua
4 cuisoare
1/2-1 lingurita praf de chilli
2 lingurite coriandru macinat
1 lingurita cumin macinat
2 lingurite piure de usturoi sau usturoi zdrobit
2 lingurite piure de ghimbir sau ghimbir ras
1 lingurita boia
1/2 lingurita curcuma
125 g rosii cubulete, din conserva
Sare
1/2 lingurita garam masala
2 linguri coriandru proaspat, tocat
Ornare: coriandru proaspat tocat, rondele de castraveti si ceapa rosie

Preparare

1. Se curata jumatate din cantitatea de ceapa, apoi se taie bucati mari si se pune intr-o cratita mare impreuna cu 250 ml apa. Se da intr-un clocot, apoi se reduce flacara, se acopera si se lasa astfel 10 minute. Se face apoi un piure din ceapa, folosind un blender sau un mixer. Se lasa deoparte.
2. Intre timp, se toaca marunt restul de ceapa. Se scoate pielea si grasimea de pe pieptii de rata. Carnea se taie in cubulete de 2,5 cm.
3. Se incalzeste uleiul intr-o cratita cu fund gros, la flacara potrivita si se rumenesc cubuletele de piept de rata 4 minute. Se scot cu o spumiera si se pun deoparte.
4. Se ia cratita de pe foc, astfel incat uleiul sa se raceasca putin. Se adauga frunzele de dafin, scortisoara, cardamonul si cuisoarele si se lasa sa sfaraie 15-20 de secunde. Se pune cratita din nou pe foc, se adauga ceapa tocata si se prajeste, amestecand frecvent, timp de 8 minute sau pana cand a devenit usor maro­nie si s-a inmuiat.
5. Se adauga praful de chilli, coriandrul, cuminul, ustu­roiul, boiaua si curcuma si se rumenesc 1 mi­nut. Se adauga piureul de ceapa, se mareste flaca­ra usor si se fierbe 5 minute, amestecand mereu.
6. Se adauga rosiile cu sucul lor si se continua fierberea la foc mic 5 minute. Se repune rata rumenita in cratita si se adauga 175 ml apa. Se acopera si se lasa sa dea in clocot. Se reduce flacara si se fierbe inabusit 30 de minute, verifi­cand ocazional si adaugand apa daca este nevoie.
7. Se adauga sare dupa gust, se acopera si se continua fierberea 20-25 de minute, amestecand ocazional, pana cand rata devine moale si a absorbit toate aromele sosului. Se mareste flacara usor si se lasa sa fiarba descoperit 3 minute, amestecand frecvent pe masura ce sosul se ingroasa.
8. Se adauga garam masala si coriandrul tocat, se mai fierbe 1 minut, apoi se serveste ornat cu coriandru si rondele de castravete si ceapa.

Sugestie pentru servit: orez cu bobul lung fiert sau Chapatti simple cu ardei iute sau cu spanac</p>

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza