Rata chinezeasca la gratar

Se stie ca rata este grasa, dar aceasta metoda de gatit reduce drastic cantitatea de grasimi

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 30 de minute, plus circa 5 ore pentru uscat
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

1 boboc de rata, circa 2 kg, fara maruntaie
2 linguri sos hoisin
2 lingurite cimbru uscat
2 lingurite amestec 5 arome
3 linguri miere
3 linguri sos de soia

Pastai de mazare cu ghimbir:

225 pastai de mazare tanara sau mange-tout
coaja rasa de la 1/2 portocala
sucul de la 1 portocala
1 lingura radacina proaspata de ghimbir, rasa
2 lingurite sos de soia
75 g muguri de bambus, din cutie, bine scursi
1 lingurita ulei de susan

Preparare:

Cu o foarfeca pentru carne sau cu un cutit ascutit, se taie rata de-a lungul sirei spinarii. Se curata de grasime cat mai bine si se indeparteaza faldurile de piele care atarna. Se pune rata, cu partea cu piele in sus, si se aplatizeaza apasand cu palmele. Se inteapa rata peste tot, strapungand pielea si grasimea, dar nu si carnea.

Se pune rata intr-o sita si se toarna apa clocotita peste ea de cateva ori, pentru ca sa-si lase grasimea. Se sterge rata cu prosoape de hartie. Se infig in ea 2 frigari de metal, pe diagonala, ca sa se mentina plata pe durata prepararii.

Se combina sosul hoisin, cimbrul si amestecul 5 arome, dupa care se intinde mixtura pe partea de dedesubt a ratei. Se asaza rata, cu pielea in sus, pe un grilaj asezat deasupra unei tavi de cuptor. Se pun intr-o craticioara mierea, sosul de soia si 300 ml apa si se da in clocot. Se toarna mixtura peste rata, colectand sucurile in tava. Se toarna mixtura din nou peste rata inca de doua ori, apoi se lasa rata pe grilaj, intr-un loc rece si uscat, timp de 5 ore. Ca alternativa, se lasa rata in fata unui ventilator, sau intr-un cuptor cu ventilator, caldura fiind oprita, timp de 2 ore. Pielea ratei ar trebui sa se usuce si sa aiba aspectul unui pergament. Se pastreaza mixtura de miere si sos de soia.

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se toarna circa 300 ml apa in tava de cuptor. Se gateste rata 1 ora sau pana cand pielea sa este foarte crocanta si rumenita. Daca va deranjeaza sunetele tasniturilor din cuptor, micsorati temperatura la 180°C dupa 30 de minute, si mariti timpul de gatit cu 10 minute.

Intre timp, se da in clocot mixtura de miere si sos de soia si se reduce la jumatate. Se pune siropul deoparte.

Cu circa 10 minute inainte ca rata sa fie gata, se opareste mazarea in apa clocotita, timp de 2 minute; se scurge si se racoreste sub jet de apa rece. Se pun coaja si sucul de portocala, ghimbirul si sosul de soia intr-o cratita si se dau in clocot. Se adauga mazarea si mugurii de bambus si se incing 1–2 minute, pana ce lichidul este absorbit. Se adauga uleiul de susan.

Se imparte rata in 4 portii si se serveste cu legume si sirop de miere cu sos de soia.

Cateva idei:

• Un mod mai traditional de a prepara rata cantoneza este de a o lasa intreaga. Se indeparteaza grasimea vizibila, apoi se inteapa pielea (strapungand stratul de grasime, nu si carnea). Se imerseaza rata intr-o oala mare, cu apa clocotita, timp de 1 minut. Se scurge si se sterge cu prosoape de hartie. Se prepara mixtura de sos hoisin ca mai sus si se mai adauga 1 lingura ghimbir ras, 2 cepe verzi tocate, 2 linguri de sherry sec si 2 linguri sos de fasole galbena. Se da acest amestec in clocot, apoi se lasa la racit inainte de a fi turnat in rata. Se pastreaza in interior infundand tartita, indoind faldurile de piele si fixandu-le cu scobitori. Se toarna mixtura de miere si sos de soia peste rata, se lasa aceasta sa se usuce si apoi se rumeneste in cuptor 1 ora. Se scoate amestecul aromat din interior si se serveste alaturi de carne.
• Daca nu doriti o rata intreaga prajita, folositi pulpele sau piepti mici dezosati.

Avantaje:

• Pastaile de mazare contin cantitati mari de fibre, care ajuta la micsorarea nivelului de colesterol din sange. Sunt, de asemenea, si o sursa buna de vitamina C.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
129
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza