Rapirile de copii, anuntate de urgenta

Disparitia unui copil va fi semnalata prin sistemul "Alerta rapire copil!", vizibil in gari, masini si mass-media  
<p>Proiectul "Alerta rapire copil" a fost lansat luni de Politia Romana, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual "FOCUS". Sistemul vizeaza obtinerea de informatii de la populatie despre rapire sau disparitie, imediat dupa producerea evenimentului, astfel incat, in baza informatiilor primite, cazul sa poata fi solutionat cat mai repede, iar viata sau integritatea fizica si psihica a copilului sa nu fie puse in pericol.
Adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, Dumitru Parvu, a precizat ca transmiterea mesajului de alerta catre populatie se va realiza prin intermediul partenerilor publici si privati, institutii media, gari, aeroporturi si mijloace de transport in comun.
El a adaugat ca mecanismul nu se va declansa decat in cazul unei rapiri certe sau al unei disparitii in care sunt indicii ca viata copilului este pusa in pericol, nu in orice caz de disparitie.
Declansarea mecanismului de alerta va fi solicitata de organele care ancheteaza cazul si va fi aprobata de structura de specialitate din cadrul IGPR, cu competente in solutionarea cazurilor de rapire/disparitie a copiilor. Alerta poate fi lansata numai daca sunt intrunite, cumulativ, mai multe criterii. Astfel, organele de ancheta vor verifica daca este vorba de un minor (pana la 18 ani), daca a fost rapit in prezenta unor martori sau a disparut, daca din datele de ancheta rezulta ca acesta ar fi fost rapit sau daca din circumstantele in care a disparut rezulta ca viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol, iar informatiile detinute de anchetatori, odata diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.
In 2010 au fost inregistrati, la nivel national, 3.124 de copii disparuti, 124 dintre acestia avand pana in zece ani.
Majoritatea cazurilor de disparitie constituie plecari voluntare de acasa sau din centrele de ocrotire, principalele cauze fiind vagabondajul, teama de reactie privind situatia scolara, intentia de concubinaj sau casatorie respinsa de parinti sau dorinta de a castiga bani.</p>
Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza