Radacinoase cu caise

Poti folosi si caise Hunza, daca gasesti, sunt mai putin dulci, mici, rotunde si tari, de culoare bej, cu gust de caramel
 
 
Portii 2
Timp de preparare: 20 de minute, plus muierea peste noapte
Timp de gatit: circa 1 ora
Ingrediente
100 g caise uscate
100 g salote
100 g morcovi
100 g napi galbeni
100 g pastarnac
100 g telina
100 g gulii
100 g cartofi dulci
100 g ciuperci
2 linguri ulei de masline
200 ml bulion de legume
200 ml suc de portocale
piper negru
patru Radacinoase cu caise
njel, pentru garnisit
Preparare
Se spala caisele Hunza pentru a indeparta praful, apoi se pun intr-un castron si se acopera cu o cantitate generoasa de apa rece. Se lasa la muiat circa 8 ore sau peste noapte, pana se rehidrateaza.
Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se desfac salotele, lasandu-le sa se desfaca de la sine, in sectiunile lor naturale. Daca sunt mari si nesegmentate, se taie in jumatate pe lungime. Se taie morcovii, guliile si napii galbeni in bucati de 5 cm. Se taie telina, pastarnacul si cartofii dulci in bucati de 6 cm. Se taie ciupercile in jumatate sau sferturi, in functie de dimensiuni.
Se incinge uleiul intr-o caserola rezistenta la flacara si se adauga toate legumele, amestecand ca sa se acopere cu ulei. Se gatesc 5–10 minute la foc iute, amestecand frecvent, pana ce se rumenesc.
Intre timp, se scurg caisele cu grija. Apoi se desfac ca sa se indeparteze samburii si se rupe miezul in sferturi.
Se toarna in caserola bulionul de legume si sucul de portocala si se dau in clocot. Se transfera caserola in cuptor si se coace 45–60 de minute, sau pana cand legumele sunt fragede iar lichidul a scazut, atingand consistenta dorita pentru sos. Se orneaza cu patrunjel si se servesc cu paine cu coaja crocanta.
Cateva idei
• Pentru a prepara un fel principal vegetarian, adaugati in ulei 2 lingurite chimion macinat si 1 lingurita de garam masala, inainte de a adauga legumele. Adaugati in caserola, inainte de bulion, 1 cutie boabe de naut, bine scurse, circa 425 g. Nautul va contribui cu proteine.
• Ceapa, taiata felii, poate fi folosita in locul salotelor, iar rosiile tocate, din cutie, pot fi utilizate in loc de suc de portocala. Daca doriti, in loc de bulion de legume puteti folosi bulion de vita sau de pui.
• Merg excelent cu radacinoase traditionale, intr-o mancare de iarna. Oamenii din Hunza, o regiune din nordul Kasmirului, sunt faimosi pentru durata lunga de viata – unii pun asta pe seama consumului de caise. Adevarat sau nu, caisele uscate sunt o buna sursa de fibre si fier, si una folositoare de vitamina A.
Avantaje
• Radacinoasele sunt in general o buna sursa de fibre. Morcovii mai contin si vitamina A, sub forma de beta-caroten, esentiala pentru vederea nocturna, si un important antioxidant.
 
Vote it up
103
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza