Radacinoase cu branza gratinata

Aceste legume rustice amestecate cu paine integrala si branza gratinata reprezinta un fel principal cu adevarat satios intr-o zi rece
 
<p>
Timp de preparare si gatit: 1 1/2–2 ore
Se obtin 4 portii

Ingrediente:

200 g morcovi taiati felii subtiri
250 g pastarnac taiat felii subtiri
300 g radacina de telina taiata felii subtiri
400 g cartofi curatati si taiati felii subtiri
3 linguri chives proaspete tocate
1/2 lingurita nucsoara proaspat rasa
200 ml lapte semidegresat
75 g fromage frais
4 linguri smantana simpla
2 felii groase de paine integrala, circa 85 g in total
15 g unt topit
100 g branza Cheshire rasa fin
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul in prealabil la 180 de grade (pozitia 4). Intr-o cratita mare, putin adanca, termorezistenta, se pun in straturi feliile de morcovi, pastarnac, telina si cartofi, presarand intre straturi chives, nucsoara, sare si piper dupa gust.

Intr-un castron, se amesteca usor laptele, fromage frais si smantana, apoi se toarna uniform peste legume. Se acopera cratita cu folie de aluminiu si se coace 1–1 1/2 ore sau pana cand sunt fragede legumele.
Se taie painea in cuburi de 5 mm si se amesteca bine in untul topit si branza rasa. Amestecul se pune intr-un strat uniform peste legume. Se pune cratita inapoi in cuptor, fara folia de aluminiu si se mai coace inca 15–20 de minute sau pana cand garnitura de deasupra este crocanta si aurie. Se serveste fierbinte, din vasul de copt, direct din cuptor, cu o salata din legume cu frunze verzi sau o salata asortata.

Cateva idei:

• Pentru o aroma mai puternica de ceapa, se inlocuiesc chives cu o legatura de ceapa verde sau 1 praz taiat felii subtiri.
• In loc de branza Cheshire pot fi folosite alte feluri de branza englezeasca, de exemplu Wensleydale sau Lancashire. Sau folositi branza Emmenthal.
• Pentru cartofi dulci gratinati cu Cheddar, se curata si se taie felii subtiri 600 g cartofi dulci

Avantaje:

• Se crede ca branza Cheshire este una din cele mai vechi feluri de branza din Anglia. Se gaseste de culoare alba sau rosu-portocaliu (colorata cu un colorant vegetal). Din punct de vedere al substantelor nutritive nu sunt diferente intre cele doua varietati.
• Radacinoasele sunt ieftine si o sursa buna de carbohidrati si fibre.
• Morcovii sunt o sursa importanta de beta-caroten, precursorul vitaminei A.
</p>
Vote it up
135
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza