Radacinoase condimentate

Semintele de coriandru pisate grosier si scortisoara accentueaza gustul cartofilor dulci, al pastarnacului si al morcovilor taiati sferturi
 
Portii 6
Fiecare portie contine: 203 kcal, 5 g proteine, 6 g grasimi (din care 1 g grasimi saturate), 37 g carbohidrati (din care 17 g zahar), 6,5 g fibre

Ingrediente:

2 morcovi mari, circa 340 g in total
2 pastarnaci, circa 340 g in total
1 lamaie verde, sucul
2 linguri ulei de floarea-soarelui
2 linguri seminte de coriandru pisate grosier
1/2 lingurita scortisoara macinata
600 g cartofi dulci curatati de coaja
sare si piper
Dip cremos de mustar:
2 lingurite mustar cu boabe
1 lingurita zahar
1 lamaie verde, coaja rasa
200 g iaurt cu continut mic de grasimi
3 linguri marar tocat, plus pentru ornat

Timp de preparare si gatit: 1 1/4 ora

Preparare:

1. Se incalzeste cuptorul la 220°C. Se taie morcovii in jumatate, transversal. Se taie jumatatile in doua, pe lungime de data aceasta, sau chiar in patru, daca morcovii sunt mai grosi. Se taie pastarnacii in aceeasi maniera. Se pun legumele astfel pregatite intr-o oala si se acopera cu apa. Se da apa in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se acopera partial oala. Se lasa sa fiarba 2 minute.

2. Intre timp, se combina intr-o tava mare de copt sucul de lamaie verde cu ulei, coriandru, scortisoara, sare si piper. Se taie cartofii dulci in jumatate, transversal, apoi jumatatile se taie felii groase, cam de dimensiunea celor de morcov si de pastarnac. Se adauga feliile de cartofi dulci in tava de copt si se amesteca cu mixtura de condimente pana ce sunt uniform acoperite, dupa care se imping catre marginea tavii.

3. Se scurg bucatile de morcovi si pastarnac si se adauga in tava. Se folosesc o furculita si o lingura pentru a le amesteca bine in mixtura de condimente. Se pune tava de copt in cuptor si se coc radacinoasele timp de 40 de minute, amestecand si intorcand feliile de doua ori, pana ce sunt bine rumenite si fragede (nu trebuie sa fie prea moi).

4. Cat timp se coc legumele, se prepara dip-ul. Se amesteca mustarul cu zahar si coaja rasa de lamaie verde, apoi se incorporeaza in iaurt, impreuna cu mararul. Se transfera dip-ul in bolul in care se va servi, se acopera si se pune deoparte pana ce sunt gata legumele.

5. Se scot feliile de legume din cuptor si se lasa sa se raceasca putin. Se orneaza dip-ul cu putin marar si se serveste alaturi de legume.

Avantaje:

• Gatiti, morcovii au o valoare nutritiva mai mare – se sparg peretii tari ai celulelor, astfel ca organismul poate absorbi mai repede beta-carotenul si il poate converti in vitamina A. Cartofii dulci sunt si ei o sursa bogata de beta-caroten.
• Pastarnacul a fost mancat inca de pe vremea grecilor si romanilor, dar varietatea populara astazi nu a fost dezvoltata pana in Evul Mediu. Fiind o vegetala cu continut bogat de carbohidrati cu amidon, pastarnacul era un ingredient de baza pana la introducerea in alimentatie a cartofului.

Cateva idei:

• Folositi un amestec de condimente format din suc de lamaie, 1 lingura seminte de chimen in loc de coriandru si nucsoara rasa in loc de scortisoara. De asemenea, folositi in dip coaja rasa de lamaie galbena.
• Ca o alternativa la feliile de radacinoase, se poate folosi, cu acest dip, un amestec din 250 g arpagic curatat, 250 g porumb tanar si 500 g cartofi noi mici, bine spalati, in loc de morcovi, pastarnac si cartofi dulci. Se adauga in mixtura de condimente cepele si porumbul tanar intreg; cartofii noi se fierb in apa clocotita 5 minute inainte de a fi pusi in mixtura de condimente. Se reduce timpul de coacere la 30 de minute.
• Preparati pentru radacinoase un dip cu ardei iute si verdeturi aromate. Se amesteca iaurtul cu 1 lingura menta proaspata tocata, 2 linguri frunze proaspete de coriandru tocate, 1 ardei iute verde mic, curatat de seminte si tocat marunt, si coaja rasa de la 1 lamaie galbena. Sucul se foloseste la prepararea mixturii de condimente in locul sucului de lamaie verde.

Vote it up
183
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza