Rață cu linte

Lintea este o sursă prețioasă de proteine și fibre, fiind, în același timp, săracă în grăsimi și lipsită de orice agenți care ar putea produce colesterol
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

2 linguri de ulei de măsline

1 ceapă (circa 125 g), tocată mărunt

2 căței de usturoi, tocați mărunt

1 morcov mare, tocat mărunt

1 tulpină de țelină, tocată mărunt

1 cană (200 g) linte de Puy

2 căni (500 ml) supă de casă sau supă-bază cu un conținut redus de sodiu, de pui sau de legume

4 piepți de rață dezosați, cu piele (circa 150 g fiecare)

sare și piper negru, proaspăt măcinat

ulei vegetal, pentru prăjit

2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat, pentru garnisit

 

PREPARARE 10 minute, plus 5 minute odihnă

GĂTIT 1 oră

FIECARE PORȚIE CONȚINE 2 971 kJ, 710 kcal, 24 g proteine, 65 g grăsimi (18 g grăsimi saturate), 8 g carbohidrați (3 g zahăr), 4 g fibre, 205 mg sodiu

 

1 Încinge cuptorul la 150°C. Încălzind uleiul într-o cratiță mare, la foc scăzut, călește ceapa și usturoiul în jur de 5 minute sau până când s-au înmuiat. Adaugă morcovul și țelina; continuă gătitul până ce și acestea sunt moi și încep să se coloreze, circa 10 minute.

2 Înglobează lintea și supa-bază; amestecă. Dă într-un clocot mixtura, apoi acoper-o, transfer-o în cuptor și gătește-o 45 de minute, până ce lintea este făcută, dar boabele își păstrează încă forma.

3 Între timp, curăță excesul de grăsime de pe piepții de rață. Spală carnea sub jet de apă rece și șterge-o cu șervete de hârtie. Înțeapă pielea piepților cu vârful unui cuțit, apoi freacă-i cu sare și piper. Lasă-i să stea 30 de minute la temperatura camerei.

4 Mărește temperatura cuptorului la 200°C. Unge cu un strop de ulei vegetal o tigaie neaderentă, cu fundul gros, și încinge-o bine, la foc foarte iute. Adaugă piepții de rață, așezându-i pe partea cu piele și mișcându-i puțin, prin scuturarea tigăii, pentru a nu se lipi. Apasă ferm dosul fiecărui piept cu o spatulă de metal, ca întreaga suprafață a pielii să aibă contact cu tigaia; gătește-i astfel 5 minute, până când pielea devine crocantă. Pe măsură ce grăsimea din piele se topește, îndepărteaz-o, turnând-o într-un vas termorezistent (folosi spatula pentru a reține piepții în tigaie), apoi șterge marginea tigăii. Întoarce piepții și gătește-i încă 1 minut.

5 Transferă piepții de rață pe o tavă de copt încinsă și gătește-i alte 8 minute în cuptor, până când sunt pătrunși, dar au rămas roz în mijloc. Lasă-i să se odihnească 5 minute, la cald, apoi taie-l pe fiecare în 4-5 felii, păstrând sucurile scurse din carne.

6 Scoate lintea din cuptor și adaugă-i sucurile de la carne. Repartizează lintea în farfurii, pune deasupra câte un piept de rață feliat și presară pătrunjelul.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Se știe bine că rața este grasă, dar acizii grași sunt de tip mononesaturat, iar grăsimea e oricum mult redusă grație modului de preparare. De asemenea, poți îndepărta pielea înainte de a găti piepții.

 

Vote it up
225
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza